Σχολιάστε

ερώτηση στη Βουλή

ΠΡΟΣ:

1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ

κ. Γ. Σουφλιά

2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

κ. Σ. Καλαφάτη

Θέμα:

Έργα οδοποιίας στο δάσος Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη.

Κύριοι Υπουργοί,

Η έγκριση της μελέτης «Βελτίωση και Κατασκευή Τεχνικών Έργων Δασικού Αντιπυρικού Οδικού Δικτύου και του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης», έχει σαν αντικείμενο την διαπλάτυνση των υπαρχόντων 18 δασικών δρόμων Β και Γ κατηγορίας στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του δάσους.

Το πρόσχημα της μελέτης είναι η διευκόλυνση της διέλευσης πυροσβεστικών οχημάτων. Στην πραγματικότητα η απόφαση αυτή είναι δασοκτόνα, καθώς δεν δικαιολογείται επέμβαση τέτοιας έκτασης στο δασικό οικοσύστημα.

Συγκεκριμένα, το πλάτος των δρόμων που σε πολλά σημεία μετά την διαπλάτυνση κυμαίνεται από 9 έως 15 μέτρα, το κατάστρωμα που μετατρέπεται σε σκυρόστρωτο, οι ευθυγραμμίσεις που γίνονται με την μέθοδο του εκβραχισμού και του μπαζώματος και η τοποθέτηση σωληνωτών οχετών, παραπέμπουν σε τεχνικά έργα κύριας οδοποιίας και παρέχουν υποδομή έτοιμη για ασφαλτόστρωση.

Η πρόβλεψη οδοσήμανσης με 77 πληροφοριακές πινακίδες κατεύθυνσης (διαστάσεων 1,20×0,60 μέτρων), προετοιμάζει την κατασκευή δρόμου, ο οποίος θα εξυπηρετεί την κυκλοφορία I.X. αυτοκινήτων και όχι ανάγκες δασοπροστασίας.

Η μελέτη που συνέταξε το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης δεν περιλαμβάνει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν.3208/2003. Επιπλέον η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει πληθώρα ασαφειών και αντιφάσεων γιατί: δεν διευκρινίζονται σαφώς τα όρια των εφαρμοζόμενων επεμβάσεων, υπάρχουν αντιφατικές διατυπώσεις για τη μορφή του δασικού δρόμου «Χίλια Δένδρα – Εξοχή» εάν θα σκυροστρωθεί ή θα κατασκευαστεί με ασφλτοτάπητα, αφού στη σελ 11 παρ 33 της μελέτης του Δασαρχείου προβλέπεται ασφαλτόστρωση.

Επειδή η απόφαση για την έγκριση της μελέτης αυτής είναι δασοκτόνα. Επειδή δεν δικαιολογείται επέμβαση τέτοιας έκτασης στο δασικό οικοσύστημα. Επειδή η προστασία και διατήρηση του μοναδικού πνεύμονα της Θεσσαλονίκης είναι αδήριτη.

Eρωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την συγκεκριμένη μελέτη, η οποία έχει ελλείψεις και ασάφειες;

2. Εάν και πότε προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση διακοπή των εργασιών εκτέλεσης των συγκεκριμένων έργων.

3. Τι προτίθεστε να κάνετε και πότε, σχετικά με την προστασία του δάσους του Σέιχ Σου;

4. Εάν προτίθεστε να τοποθετήσετε μπάρες ή άλλα μέσα, που θα αποτρέπουν την είσοδο Ι.Χ. αυτοκινήτων στο δάσος του Σέιχ Σου.

Αθήνα, 10-02-09

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Μαγκριώτης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: