1 σχόλιο

Τα δάση στα χρόνια των μνημονίων

    Οσοι βιάστηκαν να θεωρήσουν τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης,για εισιτήριο και λεωφορεία στο Σειχ Σου, σαν μια ακόμη «αθώα» αμετροέπεια του κ.Μπουτάρη, πολύ σύντομα διαψεύσθηκαν από την αμείλικτη νομοθετική πραγματικότητα, που ανατρέπει  εκ θεμελίων την εικόνα της Ελλάδας σαν χώρας του ανεπτυγμένου κόσμου, για να τη ρίξει στο καιάδα της  «λέσχης» των   τριτοκοσμικών χωρών, όπου η  προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής είναι  έννοιες είτε άγνωστες, είτε «αντιαναπτυξιακές».

Πράγματι, στη κοινή συνέντευξη τύπου της 2ας Μαρτίου 2012 Μπουτάρη-Παπακωνσταντίνου  ο κ.υπουργός περιβάλλοντος, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης  μίλησε για το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί το Συμβούλιο της Επικράτειας στα δάση, τύπου Σειχ Σου, με τις παράλογες απαγορεύσεις κατασκευής μερικών «αθώων» αναψυκτηρίων και άλλων «κοινοφελών» εγκαταστάσεων αναψυχής. Στο τέλος προανήγγειλε τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου, που θα δίνει τέλος στον παραλογισμό της προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων .Οι «υποσχέσεις» του κ.υπουργού δεν άργησαν να εκπληρωθούν .

Στις 30 Μαρτίου  υπερψηφίστηκε ,επί της αρχής,από τα κόμματα ΠΑΣΟΚ,ΝΔ και ΛΑΟΣ ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός, στον οποίο προστέθηκε (ν)τροπολογία, με το άρθρο 41, που προβλέπει  νομιμοποίηση όλων των παράνομων κτισμάτων, υποδομών και εγκαταστάσεων, που ανεγέρθηκαν μέσα σε άλση και πάρκα και ανάκληση όλων των αποφάσεων κατεδάφισής τους. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο περιφερειάρχη να ανακαλέσει αποφάσεις αναδασωσης, αν κριθεί ότι  ότι έχει  ολοκληρωθεί η δημιουργία ή η αναδημιουργία της δασικής βλάστησης .

Για τα περιαστικά δάση ειδικότερα,που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα, η επίμαχη (ν)τροπολογία, σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας, ορίζει πως επιτρέπεται η κατασκευή δρόμων, η ανέγερση αναψυκτηρίων, εστιατορίων, πάρκινγκ, αθλητικών εγκατάστασεων, χωρίς όλα αυτά  να  συνιστούν αλλαγή χρήσης του προορισμού του δάσους!!!!

Προκειμένου να σχηματίσουμε μια ιδέα για το τι σημαίνει κατασκευή  εγκαταστάσεων αναψυχής ας ανατρέξουμε σε ανάλογα παραδείγματα ,όπως αυτό του αθλητικού κέντρου Ζήρειας (Τρίκαλα Κορινθίας) , όπου μετά τις  παρεμβάσεις αξιοποίησης του βουνού, κατασκευάσθηκαν κτίρια 200 τ.μ., πάρκινγκ 600 τ.μ., δίκτυο ηλεκτροδότησης,αποχετευτικό δίκτυο, ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι πρόσβασης με ότι αυτό συνεπάγεται σε κομμένα δένδρα, ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, φωτορύπανση,αισθητική υποβάθμιση του τοπίου, θάνατοι πανίδας οφειλόμενοι σε τροχαία ατυχήματα, καταστροφή χλωρίδας.

Παρόμοια παραδείγματα, που οδηγούν στην αλλαγή χρήσης των  δασών και στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, με τη μεταφορά του τρόπου ζωής των πόλεων στα άλση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας μας, αποτελούν το Άλσος Καισαριανής, το Πλατανόδασος Νεοκαισάρειας Κατερίνης, τα Χίλια Δένδρα Δοϊράνης, το Άλσος Αριδαίας,το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, Ξυλοκάστρου, τα Πλατανάκια Πανοράματος  κλπ.

Χαρακτηριστική ακόμη είναι η περίπτωση του χώρου αναψυχής σε τμήμα του Αισθητικού Δάσους «Κουρί Αλμυρού» όπου 300 στρέμματα του άλσους φορτώθηκαν με πλήθος κατασκευών σε τέτοιο βαθμό, που να τίθεται ζήτημα αποχαρακτηρισμού αυτού του τμήματος του Αισθητικού Άλσους (σύμφωνα με  το σχέδιο ανάπλασης  κατασκευάζονται Αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδα τέννις και μπάσκετ, Skate park, Μικρός ιππικός όμιλος με διαδρομές αλόγου, Πρότυπος παιδικός στάθμος με παιδότοπο, Χώρος αναψυκτηρίου με πισίνα και λοιπές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού, θέσεις στάθμευσης).

Μετά  το νόμο  για την  προστασία της βιοποικιλότητας, με τον οποίο προβλέπεται κατασκευή φωτοβολταικών και ανεμογεννητριών σε όλα τα ελληνικά δάση από εθνικά πάρκα και περιοχές προστασίας οικοτόπων, μέχρι καταφύγια άγριας ζωής και προστατευόμενα τοπία, ο υπουργός περιβάλλοντος συνεχίζοντας το «ιεραποστολικό» του  έργο της αξιοποίησης ακόμη και του ατμοσφαιρικού αέρα που αναπνέουμε, έρχεται να δώσει το πράσινο φως στις άοκνες και χρόνιες προσπάθειες των ιδιωτών να επεκτείνουν τη κερδοσκοπική τους δράση εντός των δασικών οικοσυστημάτων, θυσιάζοντας στο βωμό του γρήγορου και εύκολου κέρδους τη φυσική κληρονομιά  και τη ποιότητα ζωής όλων μας.

Με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης η νομοθετική μηχανή εκπληρώνει τα πιο «τρελλα» όνειρα των κάθε λογής κερδοσκόπων και καταπατητών,τα οποία ματαιώθηκαν στο παρελθόν χάρη στη κινητοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων και απλών πολιτών (π.χ. ακύρωση προεδρικού διατάγματος ,που προέβλεπε αλλαγή χρήσης του Σειχ Σου .μετά από προσφυγή στο ΣτΕ περιβαλλοντικών ομάδων της Θεσσαλονίκης ).

    Τώρα όπως και τότε οι χρήστες του δάσους και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν θα επιτρέψουν την εμπορευματοποίηση του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της πόλης τους, ούτε την επιδιωκόμενη αστικοποιήσή του  με την αλλαγή της χρήσης    και του προορισμού του.

Γιατί ,όπως τόνιζε ο τότε αντιπρόεδρος του ΣτΕ  Μιχάλης Δεκλερής ,σε  ημερίδα για το άρθρο 24 του Συντάγματος «….Οι λεγόμενες δασικές εκτάσεις είναι αναντικατάστατο στοιχείο του λιτού ελληνικού τοπίου. Είναι το τυπικό μεσογειακό δάσος (μακκία βλάστηση) των νησιών, των ακρωτηρίων και των ημιορεινών περιοχών της νοτίου Ελλάδος.  Το λιτό αυτό ελληνικό τοπίο είναι θεμελιώδης έννομη αξία που προστατεύεται όχι μόνον ως συστατικό του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και ως στοιχείο της ταυτότητας της Χώρας.  Αυτοί που θα βανδαλίσουν το Ελληνικό τοπίο, θα πλήξουν την ιδιαιτερότητα της Χώρας….» (πηγή: Δελτίο τύπου ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

«……..Αφήστε ήσυχα τα ελληνικά δάση.  Αυτό πράγματι χρειάζονται. Σεβαστείτε το ελληνικό τοπίο.  Το αξίζει. Έτσι μπορείτε να είσθε βέβαιοι ότι οι απόγονοί μας θα σας ευλογούν αντί να σας καταρώνται…..»

Advertisements

One comment on “Τα δάση στα χρόνια των μνημονίων

  1. δεν θα τους αφήσουμε. Ολους αυτούς τους κτηνώδεις κερδοσκόπους που ειτε δεν εχουν ζωή , είτε μισούν τη δική μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: