2 Σχόλια

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Εξελίξεις στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος -Νομοθεσία,Νομολογία είναι η εκδήλωση που διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τη Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου ,στις 18.30 ,στο συνεδριακό κέντρο της Τραπεζας Πειραιώς ,Κατούνη 12-Λαδάδικα.
Μεταξύ των ομιλητών θα βρίσκεται και ο κ.Κωνσταντίνος Μενουδάκος ,ο οποίος σαν πρόεδρος του Ε΄τμήματος του Συμβουλίου της Επικράτειας δημιούργησε την πιο αξιόλογη φιλοπεριβαλλοντική νομολογία .
Ο κ.Μενουδάκος θα αναπτύξει στη διάρκεια της εισήγησής του τη Πρόσφατη Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Περιβάλλον
Αλλοι ομιλητές και εισηγήσεις:
Ο Γεώργιος Κρεμλής /Διευθυντικό στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δικηγόρος:«Πρόσφατες εξελίξεις στην Πολιτική και στο Δίκαιο Περιβάλλοντος»

Γιάννα Παναγοπούλου /Δικηγόρος, Δρ.Νομικής, Α’ Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης:«Οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο χώρο της ποινικής προστασίας του Περιβάλλοντος∙ Η στάση της Νομολογίας»

Αγγελική Καλλία – Αντωνίου /Δικηγόρος, Δ ρ. Νομικής, καθηγήτρια στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης:«Εξελίξεις στο Ευρωπαϊκο Δίκαιο Περιβάλλοντος και η εφαρμογή τους στην Ελλάδα»

Advertisements

2 comments on “ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 1. Μέσα σε ένα αμφιθέτατρο πλήρες από νομκούς,περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκπροσώπους κινήσεων εναντίον των μεταλείων Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΔΣΘ για τις εξελίξεις στη νομοθεσία και νομολογία του περιβάλλοντος.
  Εκφράστηκαν προβληματισμοί από τους παρευρισκομένους για την εγκατασταση ΑΠΕ ακόμη και σε αναδασωτέες εκτάσεις,για την ενοικίαση προστατευόμενων βραχονησίδων,για το πρασινο φως που δόθηκε από την επιτροπή αναστολών του ΣτΕ για την έναρξη εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής,για τη καθυστέρηση εκδοσης αποφάσεων για το Χορτιάτη και επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι για το Σειχ Σου από τις αποφάσεις άρσης αναδασώσης για συγκεκριμένα τμήματα του δάσους κατόπιν εισηγήσεως του δασαρχείου.
  Ο κ.Μενουδάκος αναφέρθηκε στην εξέλιξη της νομολογίας του ΣτΕ τα τελευταία χρόνια,όπου οι συνταγματικές αρχές ερμηνεύονται υπό το πρίσμα των νέων οικονομικών,κοινωνικών και τεχνικών δεδομένων.
  Η κ.Καλλία τόνισε την έλλειψη βάσης περιβαλλοντικών δεδομένων στη χώρα μας ,την θέση εκτός λειτουργίας 33 σταθμών μέτρησης ρύπανσης της ατμόσφαιρας και τους κινδύνους από την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
  Η κ.Παναγοπούλου επεσήμανε τις μεταβολές στη ποινική προστασία του περιβάλλοντος και ανέφερε τη δυνατότητα να παρίστανται σαν πολιτική αγωγή περιβαλλοντικές οργανώσεις ,κάτι΄που μέχρι σήμερα επιτρεπόταν μόνο για το ΤΕΕ και τους ΟΤΑ.Υπογράμμισε την αυστηροποίηση των ποινών και τη δυνατότητα ποινικής δίωξης και κατά νομικών προσώπων.
  Ο κ. Κρεμλής μίλησε για την επικείμενη ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτωσεων,την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης,την επικείμενη απόφαση της Ευρωπαικής Επιτροπής για την εξόρυξη φυσικού αερίου από σχιστόλιθο,θέμα διαμάχης σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Γαλλία,όπου αυτό το είδος εξόρυξης κατηγορείται για πρόκληση ακόμη και σεισμών καθώς και άλλες καταστροφές στο περιβάλλον.
  Με το φυσικό περιβάλλον σε ελεύθερο διωγμό στο όνομα του οικονομικού πραγματισμού και της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας ,κρίνεται αναγκαία η δημιουργία μετώπου κοινωνίας και περιβαλλοντικών οργανώσεων για να μη καταλήξει η χώρα «παράδεισος ρύπανσης» ιδαίτερα μετά τις εξαγγελίες δημιουργίας ΕΟΖ (ελευθερων οικονομικών ζωνών) ,όπου θα ισχύει πλήρης φορολογική και περιβαλλοντική ασυλία

 2. Ενώ περιμένουμε αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 4 βαθμούς, οι χώρες που εκπροσωπήθηκαν στη διάσκεψη για το κλίμα στη πόλη Durban της Αφρικής δεν κρατήθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.Μετά από τις συνεχείς αντιρρήσεις ΗΠΑ,Ινδίας και Κίνας η διάσκεψη ολοκληρώθηκε με γενικόλογες και μη δεσμευτικές αναφορές για μια συμφωνία που θα ολοκληρωθεί το 2020 και θα αφορά τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
  Κανένας προβληματισμός για τη καταστροφή δασών στον Αμαζόνιο και αλλού ,διότι όπως είπε ανερυθρίαστα ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας «δεν μπορούμε να διατηρούμε τα δάση όταν οι άνθρωποι πεινάνε»,χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους ανθρώπους αναφερεται ,γιατί και οι επιχειρηματίες που κατασκευάζουν φράγματα απευλάνοντας ιθαγενείς από τις εστίες τους ,ανήκουν και αυτοί στην ανθρώπινη συνομοταξία.
  Οσο το φυσικό περιβάλλον λογίζεται σαν ένα σύνολο ανεξάντλητων πηγών,υποταγμένο στις ανάγκες της οικονομίας ,όσο συνεχίζεται η υποβάθμιση του φυσικού κεφαλαίου (νερά,αέρας,δάση,βιποικιλότητα) ,όσο θεωρούμε σαν πολιτισμό τον αμείωτο πόλεμο στο περιβάλλον θα πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε,καθιστώντας τον πλανήτη αβίωτο για το ανθρώπινο είδος .
  Οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ που θετουν την οικονομία στη σφαίρα του δημόσιου συμφέροντος ,πάνω από το περιβάλλον,επιτρέποντας το φύτεμα ανεμογεννητριών σε αναδασωτέες περιοχές ,αλλά και την εγκατάσταση ρυπογόνων μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική ,βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση ,διότι αδυνατούν να αντιληφθούν τη φύση σαν ζωντανό κεφάλαιο, που έρχεται από τα βάθη του χρόνου ,δημιουργήθηκε μέσα από τους αιώνες και δεν μπορεί να ξανασχηματιστεί μέσω της τεχνικής που κατέχει ο άνθρωπος .Ας σκεφθούμε ,για παράδειγμα πόσο χρόνο χρειάζεται ένα δάσος για να δημιουργηθεί (τα πεύκα χρειάζονται 15-20 χρόνια για να αναπαραχθούν) ή μια λίμνη για να αποκατασταθεί σε περίπτωση περιβαλλοντικής καταστροφής .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: