Σχολιάστε

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΥΡΙΖΕΙ ΕΝΤΟΝΑ………. ΚΑΜΜΕΝΟ ΞΥΛΟ

imagesCAEUESG1
Με αυτή την εύστοχη φράση ο καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών .κ.Χρήστος Γεωργίου,ανέδειξε τη περιβαλλοντική κρίση ,που έρχεται να προστεθεί στα οικονομικά δεινά του πληθυσμού της πολύπαθης χώρας μας.
Σε συνέντευξή του στο attacktv.gr ο καθηγητής ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία της ραγδαίας αύξησης των αιωρούμενων σωματιδίων ,που έχουν φθάσει σε επίπεδα μέχρι και έξι φορές πάνω από το φυσιολογικό όριο και αυτό χάρη στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ,που έχει οδηγήσει στη κατακόρυφη αύξηση της χρήσης του ξύλου ως καύσιμου για τζάκια και ξυλόσομπες. Τόνισε ακόμη πως τα αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλούνται, είναι πάρα πολλά,τόσο στα μικρά παιδια που κινδυνεύουν από χρόνιες παθήσεις,όσο και στους ηλικιωμένους ,στους οποίους επιδεινώνονται ήδη υπάρχουσες ασθένειες του αναπνευστικού.
Υπογράμμισε ακόμη τις εφιαλτικές διαστάσεις που παίρνει η λαθρουλοτομία καθώς πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα εισβολής επιτήδειων αετονύχιδων σε δασικές περιοχές ,και όχι μόνο,με σκοπό τον τεμαχισμό των δέντρων και την εκμετάλλευση του ξύλου τους.
Το πρόβλημα της επανεμφάνισης νέφους στις μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιδεινώνεται σε συνθήκες θερμικής αναστροφής ,όταν δηλαδή στα χαμηλά υπάρχουν αέριες μάζες ψυχρότερες από αυτές που βρίσκονται υψηλότερα,με αποτέλεσμα οι ψυχρότερες όντας «βαρύτερες» να παραμένουν ακίνητες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας κ.Ζερεφό το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επιτείνεται και με τη καύση ακατάλληλης ξυλείας ,όταν δηλαδή τα ξύλα είναι υγρά ή περιέχουν μελαμίνες, νοβοπάν, χρώματα ή πλαστικά, καθώς οι εκπομπές των αρωματικών υδρογονανθράκων και των διοξινών είναι υψηλότερες.
Ωστόσο για τον διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου, k. Βαγγέλη Γερασόπουλο, είναι αναγκαίο να διαπιστωθεί η κατανομή του νέφους και η χημική του σύσταση για να γνωρίζουμε για τι ακριβώς πρόκειται,όπως τόνισε σε συνέντευξή του στα «Νεα».
Οσο για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο,επικαλούμενος την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ,που κάνει λόγο για αναπνευστικά,αναπαραγωγικά,αναπτυξιακά προβλήματα και αλλεργίες σε παιδιά,ηλικιωμένους και έγκυες γυναίκες,αλλά και σε πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του πληθυσμού και μάλιστα να δοθούν οικονομικά κίνητρα για τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Από τη μεριά του το ΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση της λαθρουλοτομίας έχει εκδόσει εγκύκλιο , η οποία προσπαθεί να επιτεθεί στα συμπτώματα του προβλήματος και όχι στις αιτίες του .
Μεταξύ άλλων προβλέπει την εκτέλεση υλοτομιών με υπόδειξη των δασαρχείων για τη μερική κάλυψη των αναγκών σε καυσόξυλα του ορεινού πληθυσμού,μείωση πυκνότητας της βλάστησης,απομάκρυνση μέρους ή του συνόλου της βλάστησης γύρω από υποδομές και στη ζώνη μίξης δασών –πόλεων (;),απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων τις νυκτερινές ώρες,επίβλεψη των δασών από εθελοντές και σε 24ωρη βάση από υπαλλήλους του δασαρχείου και θηροφύλακες,καταγγελίες λαθρουλοτόμησης στο τηλεφωνικό νούμερο 1591
http://ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=Z7xPbYtMyUo%3d&tabid=367&language=el-GR
Όλα τα παραπάνω μέτρα ,πέρα από το ότι δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες του προβλήματος , είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικά ,όπως και επικίνδυνα, αφού αφ ενός στηρίζονται στο υπαλληλικό προσωπικό των δασικών υπηρεσιών, που έχει απο καιρό αποδεκατισθεί στο βωμό του περιορισμού των δημοσίων ελλειμμάτων ,αφ ετέρου θεσμοποιούν την υλοτόμηση των δασών και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις προβλέπουν δυνατοτητα ολικής απομάκρυνσης της βλάστησης!!!!!
Η μαζική χρήση του ξύλου σαν καύσιμη ύλη δεν είναι ούτε επιλογή ούτε μόδα .Είναι προιόν της ανάγκης των συμπολιτών μας ,που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές πετρελαίου ,φυσικού αερίου και οσονούπω ηλεκτρικού ρεύματος.
Για τη δραστική αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ,που δεν είναι φυσική νομοτέλεια αλλά συνέπεια πολιτικών επιλογών των κυβερνώντων και των εντολέων τους,είναι απαραίτητη η ανάκληση της απόφασης για την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης ,αλλά και η άμεση έκδοση υπουργικής απόφασης εφαρμοστικής του Νόμου 4001/11 , περί ενεργειακής φτώχειας,έτσι ώστε τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού να επωφεληθούν από μειωμένα τιμολόγια στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Και όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν κατεπειγόντως έτσι ώστε στην οκονομική και περιβαλλοντική κρίση να μη προστεθεί η φυσική εξόντωση του πληθυσμού από το κρύο ή από ατμοσφαιρική ρύπανση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: