1 σχόλιο

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

marinduque
φωτο απο την ιστοσελίδα
http://www.indybay.org/newsitems/2007/06/23/18430239.php

Η Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής που κινητοποιούνται για να αποτρέψουν την περιβαλλοντική καταστροφή του όρους του Κάκαβου, του δάσους των Σκουριών και της ευρύτερης περιοχής και το ξεπούλημα του τόπου στις «επενδύσεις» της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, συμφερόντων ντόπιων και ξένων χρυσωρύχων , με τις διαχρονικές ευλογίες των πολιτικών εξουσιών.

Με πρόσχημα τις υποτιθέμενες θέσεις εργασίας και την «ανάγκη» εξυπηρέτησης των δανειστών η Ελλάδα κινδυνεύει να μεταβληθεί σε ένα ανοικτό εξορυκτικό πεδίο όπου συντελείται η γενικευμένη λεηλασία των φυσικών πόρων ,των οικονομικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού αυτού του τόπου. Χαλκιδική, Κιλκίς ,Θράκη, επενδυτές «σωτήρες» με το αζημίωτο ,με διαδικασίες fast track, χωρίς διαφάνεια, χωρίς συναίνεση, αποκτούν δικαιώματα εκμετάλλευσης, όσο- όσο, με αποικιακού τύπου συμβάσεις, για να γεμίσουν τα ταμεία τους, αφήνοντας πίσω τους μόνο φυσική και κοινωνική ερημοποίηση. Ο χρυσός της Ελλάδας από αυτόν που κρύβει το υπέδαφος μέχρι αυτόν που φυλάγεται ως οικογενειακό κειμήλιο κατέχει προνομιακή θέση στις προτεραιότητες της λεηλασίας αυτής.

Όσοι πιστεύουν ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό της Ελλάδας και θεωρούν αυτούς που αντιδρούν «εχθρούς του λαού», δεν έχουν παρά να διαβάσουν τις συμβάσεις παραχώρησης, για να δουν τι όφελος θα έχει από αυτές η κοινωνία κι αν αντισταθμίζεται το κόστος της καταστροφής όχι μόνο ενός σημαντικού δασικού συστήματος αλλά και των οικονομικών δράσεων που εξαρτώνται από αυτό, δασική οικονομία, γεωργία, ύδρευση, τουρισμός. Και βέβαια, επειδή το έγκλημα πρέπει να προστατεύεται από τη σιωπή, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και του κινήματος αλληλεγγύης βρίσκουν απέναντί τους όχι μόνο τον ιδιωτικό στρατό της επιχείρησης αλλά και της δυνάμεις της ΕΛΑΣ, που έχουν αναγορεύσει το ιδιωτικό συμφέρον μιας εταιρείας σε δημόσιο συμφέρον, λειτουργώντας ως κατοχικές δυνάμεις στην Χαλκιδική.

Το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού, όπως έχει αυτή σχεδιαστεί, είναι σήμερα η εμπροσθοφυλακή του αγώνα για να αποτραπεί η λεηλασία του φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος, ώστε να έχει ένα αύριο αυτή η κοινωνία.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ

One comment on “ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 1. Σύμφωνα με το Bloomberg η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα σε παραγωγή χρυσού στην Ευρώπη ξεπερνώντας τη Φιλανδία ,που κατέχει σήμερα τη πρώτη θέση.
  Συγκεκριμένα η παραγωγή χρυσού μέχρι το 2016 θα φθάσει τις 425000 ουγκιές με μέση τιμή ουγκιάς 630 δολλάρια.
  Η καναδική ELDORADO GOLD απέκτησε τα δικαιώματα εξόρυξης στα ορυχεία των Σκουριών ,της Ολυμπιάδας και του Περάματος ενώ η αυστραλιανή GLORY RESSOURCES στις Σάπες Θρακης.
  Το δημοσίευμα όμως της οικονομικής εφημερίδας δεν μας λέει το κόστος που θα έχουν για το περιβάλλον οι άκρως επικερδείς επιχειρήσεις εξόρυξης χρυσού αφού όπως είναι κοινώς γνωστό,η εξόρυξη χρυσού προκαλεί ανυπολόγιστες καταστροφές στον αέρα ,τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά με την απελευθέρωση κυανίου,βαρέων μετάλλων ,θείου και υδραργύρου.
  Στη Φιλανδία περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλουν την αποικιοποιήση της χώρας από διεθνείς εταιρείες εξορύξεων χρυσού,ουρανίου και νικελίου ,στις οποίες οι εκάστοτε κυβερνήσεις παραχωρουν γη και ύδωρ ακόμα και περιοχές NATURA 2000 ,οπως τα 66 τετραγωνικα χιλιόμετρα της Vinkiaapa,περιοχή γνωστή για τη βιοποικιλότητά της,αφού φιλοξενεί 90 σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη πουλιών .
  Καταγγέλουν ακόμη τα συχνά ατυχήματα όπως αυτό που έπληξε περιοχή της Ανατολικής Φινλανδίας από το εργοστάσιο νικελίου της εταιρίας Talvivaara Mining Company plc στη περιοχή του Σοτκάμο. Αυτό που συνέβη είναι ότι υπήρξε μία τεράστια διαρροή λυμάτων νικελίου και ουρανίου και εξαιτίας αυτής της διαρροής τα επίπεδα ουρανίου στα νερά γύρω από το εργοστάσιο είναι μέχρι και 70 φορές μεγαλύτερα από το φυσιολογικό!
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Z27-GKlfFLsJ:www.ecotimes.gr/3136/%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF/+&cd=17&hl=el&ct=clnk&gl=gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: