2 Σχόλια

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΔΑΣΟΚΤΟΝΟΣ ΝΟΜΟΣ 3208/2003

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑντισυνταγματικό ,με μεγάλη πλειοψηφία, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τον ορισμό του δάσους και της δασικής έκτασης όπως αυτός διατυπώνεται στον αποκαλούμενο και δασοκτόνο νόμο 3208/2003, που ψηφιστηκε επί πρωθυπουργίας Σημίτη ,με εισήγηση του τότε υπουργού αγροτικής ανάπτυξης Γ.Δρυ, καθώς και την υπουργική απόφαση του Ευάγγ. Μπασιάκου που πρόβλεψε το 2005 την κατάρτιση δασολογίου με βάση τον νόμο αυτό.
Ο ν.3208/2003 έκανε αυστηρότερο τον ορισμό του δάσους και δυσχερέστερο το χαρακτηρισμό έκτασης σαν δασικής. Συγκεκριμένα ενώ με τον προισχύοντα νόμο 998/1979 δάσος χαρακτηριζόταν μια έκταση, που είχε κάλυψη 15% της επιφάνειας με δασικά είδη, από το 2003, η κάλυψη αυξήθηκε στο 25% .Επί πλέον μετά το 2003 για να χαρακτηρισθεί έκταση σαν δασική έπρεπε να υπάρχουν σε αυτή αυστηρά καθορισμένα δασοπονικά είδη ,που θα εκτείνονται σε εκταση εμβαδού 0,3 εκτάρια.
Η παραπάνω απόφαση εκδόθηκε μετά από προσφυγή του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου με την οποία ζητούσε την ακύρωση της από 16.3.2005 απόφασης του υπουργού Γεωργίας για τον καθορισμό της διαδικασίας κατάρτισης, τήρησης, κωδικοποίησης και ενημέρωσης του δασολογίου.
Η δικαστική απόφαση έχει μεγάλη πρακτική σημασία, αφού μπορεί να ανακληθούν αποφάσεις άρσης αναδασώσεων και αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων,που έγιναν υπό την ισχύ του δασοκτόνου νόμου.
Εξίσου όμως σημαντική είναι η θέση που διατυπώνεται στην απόφαση 32/2013 , καθώς δέχεται ότι με βάση το άρθρο 24 του αναθεωρημένου συντάγματος δεν μπορεί να εκδοθεί νέος νόμος που να δίνει ορισμό για το τι είναι δάσος ή δασική έκταση βάζοντας συγκεκριμένα αριθμητικά κριτήρια και όρια για το εμβαδόν της έκτασης, αξιώνοντας να υπάρχουν ποσοστά δασοκάλυψης και συγκεκριμένα είδη που να αποσκοπούν στην οικονομική και δασοπονική εκμετάλευση.
Ωστόσο να θυμίσουμε ότι ο νόμος 3208/2003 βρίσκεται σε ισχύ μέχρι σήμερα και δεν καταργήθηκε με νεότερο νόμο ,όπως αφήνουν να εννοηθεί διάφορα δημοσιεύματα.Ο νόμος 3818/10 (νόμος Μπιρμπίλη) καταργεί μόνο μία από τις 7 παραγράφους του άρθρου 1 του Ν.3208/2003 διατηρώντας σε ισχύ τις υπόλοιπες μεταξύ των οποίων τη παράγραφο 5 ,που θεωρεί μη δασική την έκταση εκείνη , που ενώ ήταν δασική έχασε τη βλάστησή της (γιατί άραγε;) και αποδόθηκε με πράξεις της διοίκησης σε ιδιώτες ,μέχρι τη δημοσίευση του Νόμου 3208/2003!!!
Από τα άρθρα του δασοκτόνου νόμου που διατηρήθηκαν από τον νόμο Μπιρμπίλη δεν θα ήταν σωστό να παραλείψουμε το άρθρο 21 του νόμου 3208/2003, που ανοίγει διάπλατα τη πόρτα για έκδοση αποφάσεων άρσης αναδάσωσης, όταν πρόκειται για δήθεν γεωργικές εκτάσεις (να σημειωθεί ότιοι κάθε λογής καταπατητές δασικής έκτασης ισχυρίζονται ότι η διεκδικούμενη έκταση ήταν ανέκαθεν γεωργική ).Η αρση της αναδάσωσης γίνεται με απλούστατη διαδικασία,ενώπιον του Δασάρχη, που αποκλείει ακόμη και τη προσφυγή στις δευτεροβάθμιες επιτροπές χαρακτηρισμού!!!!
Η τελική αξιολόγηση της 32/2013 απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά τη καθαρογραφή και τη δημοσίευσή της.

Advertisements

2 comments on “ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΔΑΣΟΚΤΟΝΟΣ ΝΟΜΟΣ 3208/2003

  1. Για τους κινδύνους που διατρέχει ο δασικός πλούτος της χώρας μας σχετικό και το παρακάτω άρθρο ,που δημοσιεύθηκε με τον τίτλο «ΤΑ ΔΑΣΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ»
    https://forestsos.wordpress.com/2012/04/08/%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%ac%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%af%cf%89%ce%bd/

  2. πολύ καλό το άρθρο «ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΔΑΣΟΚΤΟΝΟΣ…». Μπράβο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: