Σχολιάστε

Η ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

images

“…η φύση πραγματικά κολυμπάει στο πράσινο και στην ευωδιά των λουλουδιών. Το κάθε τι προσεύχεται με το δικό του τρόπο: τα δέντρα με το θρόισμα των φύλλων ,τα πουλιά με τα κελαηδίσματά τους, η γη με τη καταπράσινη χλόη, τα γάργαρα και δροσερά νερά στις ρεματιές με το θόρυβό τους… Ο άνθρωπος στη πορεία αυτή νοιώθει ένα με τη φύση”
Από το περιοδικό Όλυμπος ,τεύχος 148,σελ.35

Από πρόσφατη δημοσκόπηση στις ΗΠΑ προκύπτει ,ότι το 72% των Αμερικανών επισκέπτεται τα βουνά της χώρας για να ξεφύγει από το θόρυβο της πόλης,για να ακούσει τους ήχους της φύσης,το κελάρυσμα των ρυακιών,τα κελαηδήματα των πουλιών ,το θρόισμα των φύλλων .
Λίγο βορειότερα οι κάτοικοι δήμου του Μόντρεαλ μήνυσαν τον Δήμαρχο της πόλης ζητώντας αποζημίωση 30.000.000 δολλάρια σαν αποζημίωση για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους λόγω του θορύβου από παρακείμενο αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας.
Εξ άλλου στη χώρα μας ο βασικός νόμος για τη προστασία του περιβάλλοντος (Ν.1650/86) θεωρεί τον θόρυβο σημαντικό ρύπο εφάμιλλο της ακτινοβολίας και των χημικών ρύπων.
Για τη Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ο θόρυβος από τη κυκλοφορία των οχημάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 db σε ζώνες κατοικίας και κοντά σε προστατευόμενες περιοχές (δάση,φυσικά πάρκα,βιότοπους) .
Για την ΕΕ σύμφωνα με οδηγία του 2002 (2002/49/CE) ο θόρυβος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 64-65 db στη διάρκεια της ημέρας και τα 60 db στη διάρκεια της νύχτας.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Η έκθεση σε θορύβους πάνω από 60 db για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί μείωση της ακοής,κώφωση,καρδιαγγειακά επεισόδια,εμφράγματα και υπέρταση σύμφωνα με τον καθηγητή στην έδρα ακουστικής του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ Tony Leroux.Αλλοι ερευνητές επισημαίνουν την δυσμενή επίδραση του θορύβου στη ποιότητα του ύπνου και στη πτώση των ζωτικών λειτουργιών.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΠΑΝΙΔΑ
Δεν είναι όμως μόνο οι άνθρωποι ,που ενοχλούνται από τον θόρυβο.Σε μεγαλύτερο βαθμό επηρρεάζεται η επιβίωση της πλειονότητας των ζωικών ειδών.Τα περισσότερα είδη βασίζονται στους ήχους για τον προσανατολισμό,την ανίχνευση τροφής,για την αναπαραγωγή,για την άμυνα των ίδιων και τη προστασία των νεοσσών .Ο θόρυβος προκαλεί αποπροσανατολισμό,αλλαγή συμπεριφοράς,μείωση ικανότητας επιβίωσης και αναπαραγωγής.Εκθεση σε θόρυβο 82-85 db μέχρι 8 ώρες ημερησίως προκαλεί στα ζώα αποβολές σε ποσοστό 40-100% , αλλά και μείωση βάρους των νεογνών σε ποσοστό 66%.
Τα πουλιά τρέπονται σε φυγή μέχρι και 2,5 χλμ. μακρυά από τον ήχο ενός κομπρεσερ ,ενώ τα αμφίβια απομακρύνονται μέχρι και 1,5 χλμ. από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.Στον Καναδά μελέτες έδειξαν ότι ο αριθμός των βατράχων μειώνεται ,όσο η κυκλοφορία αυτοκινήτων αυξάνεται.
Η σχεδιαζόμενη υπερυψωμένη περιφερειακή και η διαπλάτυνση της υφιστάμενης θα προκαλέσουν ηχητική ρύπανση μέχρι 120 db στο στάδιο της κατασκευής (χρήση εκρηκτικών για εκβραχισμούς ) ενώ ο συνήθης θόρυβος θα είναι 76-78 db σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.Η θέση του εργοταξίου σε επαφή με το δάσος ,αλλά και οι εκβραχισμοί για τη μετάθεση των ορυγμάτων προς τη πλευρά του δάσους θα απομακρύνουν ή θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες σε χελώνες,αμφίβια,λαγούς,αλεπούδες,και διάφορα είδη πουλιών που άρχισαν και πάλι να εποικίζουν το δάσος μετά τη πυρκαγιά του 1997.
Στη διάρκεια της λειτουργίας ο θόρυβος στο δάσος θα φθάνει μέχρι τα 78 db σε όλη του την έκταση ,ο οποίος θα αυξάνεται τουλάχιστον κατά 2 db στα σημεία ,όπου απέναντι από το δάσος θα εγκατασταθούν ηχοπετάσματα (λόγω αντανακλαστικότητας του ήχου).
Τα δάση είναι κοινόχρηστα πράγματα αποτελούν περιβαλλοντικό αγαθό και εντάσσονται στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα του άρθρου 24 παρ.1 του Συντάγματος .Η αλλοίωση της φυσιογνωμίας ενός δημόσιου δάσους συνιστά παράνομη προσβολή της προσωπικότητας σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο.
Η μετατροπή του Σειχ Σου από χώρο γαλήνης και ηρεμίας σε κόλαση ηχορύπανσης θα το καταστήσει αβίωτο για τη πανίδα και θα εκδιώξει τους ολοένα αυξανόμενους επισκέπτες του, ,παραδίδοντάς το βορρά στα οικονομικά συμφέροντα που επιθυμούν διακαώς την αστικοποίησή του.

http://www.lapresse.ca/le-soleil/actualites/environnement/201002/22/01-954257-pollution-sonore-des-autoroutes-quatre-quartiers-touches.php

http://fr.wikipedia.org/wiki/Autoroute_n%C3%A9erlandaise_A13

http://www.objectifs-biodiversites.com/medias/files/obios-2010-impact-de-la-pollution-sonore-sur-la-faune.pdf

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: