3 Σχόλια

ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

populus_alba_planfor01
Η φωτο από τη διεύθυνση
http://www.planfor.co.uk/buy,poplar-white,1761,EN

Πογκρόμ ,ενάντια στις λεύκες της παραλιακής λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου , έχει κηρύξει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την αμφιλεγόμενη «ανάπλασή» της παραλίας.
Οι λεύκες είναι κακές και επικίνδυνες ,σύμφωνα με τους ιθύνοντες του Δήμου Θεσσαλονίκης,γιαυτό και πρέπει να οδηγηθούν με συνοπτικές διαδικασίες στο «πυρ το εξώτερον»
Τι είναι όμως μια λεύκα;
Η λεύκα ,που έχει την επιστημονική ονομασία «populus alba» ,είναι δένδρο της Μεσογείου.Φθάνει σε ύψος τα 20-30 μέτρα ,ζει 200-400 χρόνια,αναπτύσσεται γρήγορα και δείχνει προσαρμοστικότητα στα υφάλμυρα εδάφη.Αυτός είναι ο λόγος που φυτεύεται σε παραλίες κοντά στη θάλασσα.Η κόμη της είναι πολύ πλούσια και γίνεται καταφύγιο ορνιθοπανίδας κυρίως στις μεταναστευτικές περιόδους.Ουσίες από τα φύλλα και το κορμό της χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική .Η χημική ουσία που βρίσκεται στη φλούδα της λεύκας χρησιμοποιηθηκε για τη παρασκευή ασπιρίνης.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Peuplier_blanc
http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Populus+alba
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%94%CE%AF%CE%B1

Τη σφαγή «στο δρόμο με τις λεύκες » μας πληροφόρησε φίλη και μέλος της Επιτροπής στέλνοντας σχετικό e mail ,στο οποίο επεσήμανε ότι υπήρξε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την κοπή των δένδρων,η οποία λήφθηκε παράνομα ,αφού δεν υπάρχει δικαιοδοσία του Δήμου σε αυτό το κομμάτι του δρόμου (Μεγάλου Αλεξάνδρου)

Στο παρακάτω slide θα δείτε ότι απέμεινε από τις άλλοτε σφύζουσες από ζωή λεύκες της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου,που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν ηλικία τουλάχιστον 50 ετών.Στη θέση τους ο Δήμος θα φυτέψει πανάκριβα φυτά -νάνους , που θα χρειαστούν τουλάχιστον 50 χρόνια για να φθάσουν στο μέγεθος των κομμένων,αν στο μεταξύ καταφέρουν να επιβιώσουν .Μέχρι τότε οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πρέπει να πουν αντίο στη…….. σκιά και τα πουλιά στα φυσικά ενδιαιτήματά τους,που ήταν οι 28 λεύκες της παραλιακής !!!!

Για να δείτε τις εικόνες από τις καρατομημένες λεύκες της παραλίας κάνετε κλικ στο παρακάτω λινκ

http://www.kizoa.fr/diaporama/d5203364k2681057o1/karatomimenes-lefkes-paralias

Advertisements

3 comments on “ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 1. “Οι λεύκες ήταν υγιείς και θα μπορούσαν να ζήσουν άλλα 40 χρόνια. Όποια ανάπλαση και αν κάνεις, πρέπει να σεβαστείς αυτό που υπάρχει. Τα παλιά δένδρα δεν τα κόβουμε. Το γεγονός ότι θα φυτευτούν νέα δένδρα σε όλα τα πάρκα δεν αλλάζει τα δεδομένα της καταστροφής”, με αυτή τη λογική μπορούμε να ξηλώσουμε ένα δασάκι και να δημιουργήσουμε ένα νέο πέντε χιλιόμετρα μακρύτερα. Ή, για παράδειγμα, να αναπλάσουμε με κοπή δένδρων και το Πεδίον του Άρεως, που είναι 17 στρέμματα, το καλύτερο πάρκο στην Ελλάδα, που έγινε με σχέδια και υλοποίηση μελών μας. Αλίμονο αν περάσουμε σε αυτήν την άποψη”. εξήγησε με συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία ο πρόεδρος του σωματείου «Φίλοι του πρασίνου» Γ.Νικολαίδης ,για τη κοπή δένδρων στην αλέα στο άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου

  Η δημοτική αρχή αναταπαντά ότι θα κοπούν 269 δένδρα και θα φυτευτούν 1051 και προσθέτει

  “Με τη λογική που αναπτύσσεται, δεν θα έπρεπε να γίνει κανένα έργο. Μας λυπεί το γεγονός ότι κόβονται δένδρα, αλλά η φυτοτεχνική μελέτη στοχεύει στη γενικότερη αισθητική άποψη που έχει ο αρχιτέκτονας που διαμορφώνει το τοπίο. Υπάρχει μια απρόσκοπτη δυνατότητα να βλέπεις από την μια άκρη της παραλίας στην άλλη. Αυτή η αισθητική επιλέχθηκε και αυτήν καλούμαστε να εφαρμόσουμε

  http://www.makthes.gr/news/reportage/80220/

  Να σημειωθεί ότι η κοπή των δένδρων στην λεωφόρο Μ.Αλεξάνδρου έγινε πρόσφατα και βασίσθηκε σε νεότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου,ενώ η δημοτική αρχή διαμηνύει την πρόθεση του δήμου Θεσσαλονίκης να αντικαταστήσει όλες τις λεύκες που υπάρχουν στην πόλη, καθώς τα συγκεκριμένα δέντρα θεωρούνται ακατάλληλα……

  http://www.epiloges.gr/city-beat/kovontai-42-leykes

  Θα του είμασταν ευγνώμονες αν παρέπεμπε τους πολίτες της θεσσαλονίκης στις επιστημονικές έρευνες που αφ ενός έχουν αποφανθεί για την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου δένδρου και αφ ετέρου συμβουλεύουν την απόλυτη εξάλειψή του από την επιφάνεια του πλανήτη.

 2. Δυστυχώς στη σύγχρονη Ελλαδίτσα μας, τα πεπραγμένα των δημοτικών αρχών μαρτυρούν ότι δεν έχουν αντιληφθεί την παγκόσμια κατακραυγή για τη ραγδαία κλιματική αλλαγή και την ύστατη προσπάθεια να ελλατωθούν μέσω διεθνών πλέον συμφωνιών οι ρυπογόνες βιομηχανικές δραστηριότητες και να προστατευθεί το «πράσινο» (όχι το γκαζόν και τα καλωπιστικά δεντράκια) γενικώς στον πλανήτη. Ούτε φαίνεται να αντιλήφθηκαν τόσα χρόνια οι δημοτικοί μας άρχοντες την αύξηση των μέσων θερμοκρασιών στην πόλη κατά το θέρος μετά την πυρκαγιά του Σέιχ Σου και μάλλον δεν μου φαίνεται να γνωρίζουν για τις συνέπειες της τσιμεντοποίησης και της κοπής των μεγάλων δέντρων στο μικροκλίμα μιας αστικής περιοχής,

  Επίσης οι αξιότιμοι κύριοι δημοτικοί μας σύμβουλοι οι οποίοι σχεδόν ομόφωνα αποφασίζουν την «εκτέλεση» των δέντρων, απ’ ότι φαίνεται δεν αντιλαμβάνονται ότι ο πολίτης πλέον δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιεί το κλιματιστικό στο σπίτι του. Όλους αυτούς τους συμπολίτες μας όπως και εμένα, και ιδίως τα άτομα της τρίτης ηλικίας που στερούνται αντοχών και κάνουν τον καθημερινό περίπατό τους ή καταφεύγουν στα πάρκα της πόλης για συζήτηση και δροσιά δεν νομίζω να τους ενδιαφέρει να έχουν την «απρόσκοπτη δυνατότητα να βλέπουν από την μια άκρη της παραλίας στην άλλη». Ούτε τους ενδιαφέρει η αισθητική άποψη του κάθε αμειβόμενου από το δήμο ή από το ΕΣΠΑ αρχιτέκτονα που αναλαμβάνει να σχεδιάσει ένα έργο ανάπλασης.

  Πολύ απλά, τον πολίτη τον ενδιαφέρει το πεζοδρόμιο ή το πλακόστρωτο που θα περπατήσει και το παγκάκι που θα κάτσει να έχει και ένα δέντρο από πάνω για σκιά και μερικά ακόμη γύρω για να ξεκουράσει τη ματιά του και να δροσιστεί, άντε να ακούσει και κανένα πουλάκι να κελαηδά μέσα στο θόρυβο της πόλης. Η λογική κλείνω την παραλιακή (επί 3 έτη επί παλαιότερου δημάρχου και άγνωστο για πόσα επί τωρινού) και ξεπατώνω ακόμη και πάρκα 15ετίας (πάρκο Φωκά, Σχολής Τυφλών), ξηλώνω με συνοπτικές διαδικασίες και ελαφρά την καρδία σήμερα τα μεγάλα δέντρα για να φυτέψω αργότερα περισσότερα καλωπιστικά δεντράκια και φυτά, που ίσως καταφέρουν να μεγαλώσουν στα επόμενα 20-30 χρόνια, δυστυχώς καταλήγει στο να μεταθέτει την πιθανότητα για κάποια ποιότητα ζωής στην πόλη μας για τις επόμενες μετενσαρκώσεις μας.

 3. Πραγματικα,εχουμε σιχαθει τοσα χρονια το ραβε-ξηλωνε στο παραλιακο μετωπο της πολης.
  Δεν εχουν τελειωμο αυτες οι αναπλασεις στην παραλια,τωρα που θα τελειωσει και αυτη η αναπλαση,θα γινουν δημοτικες εκλογες,και επειδη δεν τον βλεπω καλα για δευτερη θητεια τον μπαρμπα-γιαννη,οι καινουργιοι που θα βγουν θα τα γκρεμισουν και θα κανουν μια φρεσκια αναπλαση,και παει λεγοντας.
  Για το παραλιακο μετωπο υπαρχει επισης και το φοβερο σχεδιο του ΟΛΘ (οργανισμου λιμενα Θεσσαλονικης) για να γινει μια τεραστια μαρινα για κοτερα,φατσα καρτα στην παραλια,σε συνεργασια με τον Δημο-καταστροφη της παλιας παραλιας και της ολης αισθητικης της πολης.
  Σε συνδυασμο με αλλα αστεια σχεδια του στυλ συνδεση της πολης με το σειχ σου με τελεφερικ (?),καινουργια σχεδια για το δασος με καινουργιες αναπλασεις,ηπιες κατασκευες ,αθλητικες εγκαταστασεις κλπ,κανουν το αδυνατο δυνατο για να κανουν την πολη αβιωτη για εμας,και επικερδη για το λομπυ του μπετον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: