Σχολιάστε

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΛΑΠΩΝΙΑ

sami
gallok-motstc3a5ndet-vc3a4xer
Οι Λάπωνες ή Sami είναι φυλή αυτοχθόνων που ζουν ,από την εποχή της τήξης των παγετώνων,στη περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Β.Σουηδίας και Β.Ρωσίας. Ασχολούνται με την εκτροφή ταράνδων και η γη τους εκτός από πλουσιες φυσικές ομορφιές,διαθέτει πλούσια κοιτάσματα σιδήρου,χαλκού,ψευδαργύρου,χρυσού και πολύτιμων λίθων.
Ηδη από το 1647 άρχισε η εκμετάλευση των ορυχείων της περιοχής,η οποία εντατικοποιήθηκε την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα. Η εξορυκτική δραστηριότητα έχει γίνει αιτία για τη ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα,την αλλοίωση του τοπίου,την καταστροφή της βλάστησης ,την ανατροπή του τρόπου ζωής και της καθημερινότητας των αυτόχθονων.
Σήμερα μόνο το 10% των Σαμι ασχολούνται με την εκτροφή ταράνδων αλλά και αυτό το ποσοστό θα μειωθεί περισσότερο εάν πραγματοποιηθούν τα σχέδια εγκατάστασης ενός νέου μεταλλείου εξόρυξης σιδήρου της Βρεττανικής εταιρείας Beowulf Mining στη περιοχή Kallak στο Jokkmokk της Βόρειας Σουηδίας.
Οι Σάμι από τις κοινότητες Sirges and Jåhkågasska εδώ και 1,5 μήνα μπλοκάρουν συστηματικά τους δρόμους πρόσβασης στο εργοτάξιο της εταιρείας. Μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 14 άτομα μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία ,η οποία προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτό το δρόμο για την εταιρεία.

Οι αυτόχθονες Λάπωνες δηλώνουν ότι δεν θα υποχωρήσουν γιατί εκτός από την επιβίωσή τους ,τον τρόπο ζωής τους ,την πνευματική και πολιτιστική τους ταυτότητα απειλείται η γη τους ,η οποία προστατεύεται από την Unesco σαν «περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς»
Πηγή
http://saamiresources.org/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: