Σχολιάστε

ΔΑΣΟΚΤΟΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Φωτογραφία0812

φωτό από το αρχείο της Επιτροπής

Φαίνεται πως οι επιθυμίες που διατυπώθηκαν από την TASK FORCE ,τον Απρίλιο του 2013, για «δραστικές περικοπές» στη προστασία των δασών βρήκαν ευήκοα ώτα στο αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος ,το οποίο έσπευσε να αναθεωρήσει τον δασικό Νόμο 998/79 και να άρει τους ενοχλητικούς περιορισμούς στην άγρια οικονομική εκμετάλευση και αξιοποιήση των δασών της χώρας.
Το Νομοσχέδιο με τον δυσοίωνο τίτλο «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης» δόθηκε για ολιγοήμερη διαβούλευση,που άρχισε στις 18-9-2013 και λήγει την 27-9-2013 .
Με τον υπό ψήφιση νόμο το αρμόδιο υπουργείο μεταβάλλει τον προορισμό των δασών επιτρέποντας χρήσεις που κυμαίνονται από τουριστικές εγκαταστάσεις,σωφρονιστικά ιδρύματα και γήπεδα γκολφ ,μέχρι σφαγεία,μεταλλεία και διυλιστήρια.

Αναλυτικότερα με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ :

• Οι φρυγανώδεις,ποώδεις και οι εκτάσεις με δασοκάλυψη μέχρι 15% δεν θεωρούνται πλέον δασικές και δεν αναδασώνονται σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επιτρέπεται να ενταχθούν ακόμη και σε σχέδιο οικισμού . Αποτελούν το 13,5 % της επιφάνειας της χώρας και φθάνουν τα 18 εκ.στρέμματα.Στο σχέδιο νόμου αναφέρονται σαν «δημόσιες γαίες»
• Οι ιδιωτικές δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις δεν θεωρούνται δάση και δεν προστατεύονται πλέον από τον δασικό κώδικα
• Η υποχρεωτική αναδάσωση δασικών εκτάσεων μετά από πυρκαγιά καταργείται ,εάν στις εν λόγω εκτάσεις έχουν εγκριθεί λατομικές δραστηριότητες ,επιχειρηματικά πάρκα και άλλες χρήσεις.
• Τα ορεινά ρέματα ,χωρίς δασική βλάστηση,δεν υπάγονται πλέον στη δασική νομοθεσία ,δίχως να εξετάζεται ο λόγος που έχασαν τη δασικη τους βλάστηση (πχ πυρκαγιά)
• Η δευτεροβάθμια Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων-που έχει αρμοδιότητα για τον χάρακτηρισμό έκτασης ως δασικής η μη δασικής – καταργείται ,ενώ στη σύνθεση της Επιτροπής δεν μετέχει ο Διευθυντής Δασών
• Η πράξη χαρακτηρισμού μιας εκτασης σαν μη δασικής εκτελείται με τη δημοσιοποίησή της ,προτού να γίνει τελεσίδικη ή αμετάκλητη,όταν αφορά μεγάλες επενδύσεις ή βιομηχανικά πάρκα ΑΠΕ
• Η αρση της αναδάσωσης ,που με το προηγούμενο νόμο απαιτούσε απόφαση της Επιτροπής Δασικών Αμφισβητήσεων,κηρύσσεται με απλή απόφαση του Γ Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
• Το περιαστικό δάσος αντικαθίσταται με τον,διόλου αθώο νεολογισμό,περιαστικό πράσινο
• Παραχωρούνται για γεωργική εκμετάλευση δασικές εκτάσεις 5- 30 στρέμματα σε φυσικά πρόσωπα ή σε ομάδες παραγωγών
• Επιτρέπεται σε δάση και δασικές εκτάσεις η κατασκευή δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών ,ακόμα και μέσα σε εθνικούς δρυμούς.
• Επιτρέπονται σε δάση και δασικές εκτάσεις τουριστικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκολφ,τελεφερικ (όταν δεν υπάρχει οδικό δίκτυο), κάμπινγκ, βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου και εμφιάλωσης νερού, τυροκομεία,ελαιοτριβεία,σφαγεία ,διυλιστήρια,δεξαμενές καυσίμων.
• Επιτρέπονται σε δάση και δασικές εκτάσεις επιχειρήσεις μεταλλείων, λατομείων, η εναπόθεση στείρων ή καταλοίπων της βιομηχανικής επεξεργασίας των μεταλλευμάτων σε ειδικούς χώρους,οι γεωτρήσεις, η κατασκευή φρεάτων και στοών.
Επιτρέπεται ακόμη η ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων,κρατητηρίων μεταναστών,φυλακών, ιερών ναών ,βοτανικών κήπων,χώρων αποθήκευσης αποβλήτων,εκπαιδευτηρίων, νοσοκομείων, πάρκων κεραιών καθώς και βιομηχανικών πάρκων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας .

Ο νόμος 3208/2003 πέρασε στην ιστορία σαν δασοκτόνος νόμος .
Ο υπό ψήφιση νόμος εν έτει 2013 καταργεί ωμά και αμετάκλητα τον περιβαλλοντικό πολιτισμό μισού και πλέον αιώνα στο όνομα της κερδοφρένειας των ολίγων ,όπως θα έλεγε και ο γνωστός για τους αγώνες του ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικράτειας κ.Δεκλερής.

Για το σχέδιο νόμου κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο
http://www.opengov.gr/minenv/?p=5309

Για τις υποδείξεις της TASK FORCE

https://forestsos.wordpress.com/2013/04/27/wwf-vs-task-force/

Σχετικό άρθρο με τίτλο «ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ή ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ;» στον παρακάτω σύνδεσμο

https://forestsos.wordpress.com/2013/07/19/%CE%BA%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%B7/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: