Σχολιάστε

ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

abeille_pollen_panneau

η φωτό από τη διεύθυνση
http://www.notre-planete.info/actualites/actu_1312_abeilles_disparition.php

Μεγάλη αποδεικνύεται η ευαισθησία των μελισσών σε κάθε είδους ρύπανση και υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν κατάρρευση του πληθυσμού των μελισσών (Colony Collapse Disorder) σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Αυτό θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στα δάση και τις γεωργικές καλλιέργειες.Οι μέλισσες εκτός από τη παραγωγή μελιού ,εξασφαλίζουν την επικονίαση στο 60%-70% των δένδρων,των λουλουδιών,των γεωργικών καλλιεργειών και συντελούν στο 9,5% της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής.Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες.
Σε έρευνα που έγινε από την Greenpeace τον Απρίλιο του 2013 σαν αιτίες της μείωσης του αριθμού των μελισσών αναφέρονται:
Η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού των εντόμων ,η κακή διατροφή ,η μείωση της φυτικής βιποικιλότητας,τα παρασιτοκτόνα,η κλιματική αλλαγή.Ειδικά για τα φυτοφάρμακα και τα παρασιτοκτόνα θεωρείται ότι προκαλούν απώλεια προσανατολισμού και αδυναμία αναγνώρισης των φυτών.
Αλλες έρευνες αναδεικνύουν ,σαν αιτία της απώλειας της ικανότητας προσανατολισμού ,τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Έπιστημονκή έρευνα του Ινστιτούτου Επιστημών της Ζωής του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Scientific Reports”, διαπίστωσε τη μείωση της ικανότητας αναγνώρισης αρωμάτων των λουλουδιών,στις μέλισσες, όταν αυτές εκτέθηκαν σε προιόντα εξάτμισης αυτοκινήτου και συγκεκριμένα σε οξείδια του αζώτου (ΝΟΧ).Η ευαισθησία στην αναγνώριση των αρωμάτων μειώθηκε από το 90% στο 30% .
Αναφορικά με τα φυτοφάρμακα από τον Απρίλιο του 2013 έχουν απαγορευθεί ,σε επίπεδο ΕΕ,τρία (3) νεονικοτινοειδή ,για διάστημα δύο χρόνων .
Σύμφωνα με την greenpeace για να σωθούν οι μέλισσες απαιτείται ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας,απαγόρευση της χρήσης όλων των φυτοφαρμάκων ,ενίσχυση των βιοτόπων και των εθνικών πάρκων,ενίσχυση της βιποικιλότητας .
Ηδη λειτουργεί ιστοσελίδα συλλογής υπογραφών για τη σωτηρία των μελισσών στη παρακάτω διεύθυνση.Μέχρι στιγμής οι υπογραφές έφθασαν τις 366.372,00

http://savethebees.gr/

Πηγή για το άρθρο:

http://www.greenpeace.org/switzerland/Global/switzerland/publications/Greenpeace/2013/agriculture/Bienenreport_FR.pdf

http://dasarxeio.com/2013/10/04/1156/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: