Σχολιάστε

ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

6851862
η φωτο από την ιστοσελίδα
peliti.gr

«Η περιβόητη πλέον πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 11-6-13, πέρα από την κατάργηση της ΕΡΤ, περιλαμβάνει και την κατάργηση πολύ σημαντικότερων δομών για τη φύση και τη κοινωνία μας……Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να πουληθούν σε ιδιώτες οι υποδομές, τα ερευνητικά αποτελέσματα και οι τοπικές ποικιλίες της τράπεζας του ΕΘΙΑΓΕ, καθώς η Εθνική μας Τράπεζα Γενετικού Υλικού αποτελεί φιλέτο προς πώληση στις παγκόσμιες εταιρίες βιοτεχνολογίας αλλά και οικοδομικό φιλέτο γιατί οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στη Θέρμη κοντά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Αν κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα, οι εταιρίες βιοτεχνολογίας μπορούν εύκολα να απαγορεύσουν τη διάδωση των ελληνικών σπόρων, καθώς θα τους εμπορεύονται οι ίδιοι, αλλά και να «εξαφανίσουν» όποιες ποικιλίες θέλουν. Κοινώς θα είναι παράνομο για κάποιον να φυτέψει τοπικούς σπόρους που επιβίωσαν ανά αιώνες και χαρακτηρίζουν την αγροτική μας κληρονομιά.

Επιπτώσεις μπορούν να υπάρξουν και για τα άγρια φυτά της χώρας μας, καθώς αποστολή της Τράπεζας Γενετικού Υλικού (Τ.Γ.Υ.) του ΕΘΙΑΓΕ ήταν η προστασία και διάσωση όλων των φυτών της ελληνικής βιοποικιλότητας. Από το 1981 έως σήμερα συγκέντρωσε και διατηρεί 14.500 πολύτιμους σπόρους άγριων και καλλιεργούμενων συγγενών φυτών. Οι τράπεζες γενετικού υλικού έχουν στόχο τη διατήρηση και προστασία καλλιεργούμενων ή άγριων φυτών μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον. Οι σπόροι που φυλάσσονται στις ειδικές συνθήκες των τραπεζών αυτών μπορούν να δώσουν χιλιάδες φυτά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έρευνα, κυρίως όμως για την αποκατάσταση, ή τον εμπλουτισμό των πληθυσμών τους στη φύση ύστερα από κάποια καταστροφή. Η σπουδαιότητα αυτού του είδους των τραπεζών, διαπιστώθηκε όταν αποτεφρώθηκε μεγάλο τμήμα του φοινικοδάσους Πρέβελη στην Κρήτη, για την αναγέννηση του οποίου σχεδιάστηκε η «ανάληψη» σπόρων από το ταμείο της τράπεζας του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.»
Ολο το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο
http://www.naturagraeca.com/ws/139,201,19,1,1,%CE%A4%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%A4%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1-%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: