Σχολιάστε

ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ :ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ-ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

200794_10150120207587661_86539967660_6297142_2308044_n_0

η φωτό από την ιστοσελίδα
http://www.agirpourlenvironnement.org/campagne/gaz-et-huiles-de-schiste-nucleaire-agrocarburants-non-merci

Η υδραυλική ρωγμάτωση (fracking) είναι μια νέα μέθοδος εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου (shale gas) ,που πραγματοποιείται με τη διοχέτευση υπό υψηλή πίεση μεγάλων ποσοτήτων νερού, άμμου και διαφόρων τοξικών χημικών ουσιών , σε βάθη που μπορούν να φθάσουν έως και τα 3km. Η υδραυλική πίεση δημιουργεί πολλαπλές ρωγμές στα συμπαγή και αδιαπέραστα πετρώματα , απ’ όπου ελευθερώνεται και αντλείται το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.
Ωστόσο τα χημικά που χρησιμοποιούνται μολύνουν την επιφάνεια του εδάφους και τον υδροφόρο ορίζοντα, η έκλυση μεθανίου προκαλεί εκρήξεις ,ενώ πολλά περιστατικά σεισμών στις ΗΠΑ έχουν συνδεθεί με την εφαρμογή της υδραυλικής ρωγμάτωσης .
Στη Γαλλία η απαγόρευση εξόρυξης με τη μέθοδο του fracking,που ισχύει από το 2011, είχε προσβληθεί σαν αντισυνταγματική από την αμερικάνικη πετρελαική εταιρεία Schuepbach Energy LLC ,στο Γαλλικό Συνταγματικό Δικαστήριο.Προηγουμένως είχαν ακυρωθεί δύο άδειες εξόρυξης,που της είχαν χορηγηθεί .
Τη Παρασκευή 11 Οκτωβρίου εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση η οποία ανακούφισε τις γαλλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Το Δικαστήριο απέρριψε στο σύνολό της την αίτηση ακύρωσης της πετρελαικής εταιρείας κρίνοντας ,ότι η απαγόρευση της μεθόδου υδραυλικής ρωγμάτωσης για την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου ήταν συνταγματική.
Ωστόσο σε άλλες χώρες της ΕΕ ,όπως στη Βρεττανία,την Πολωνία και τη Γερμανία η παραπάνω μέθοδος είναι επιτρεπτή.
Περιορισμό στην εξόρυξη με την παραπάνω μέθοδο έθεσε το ευρωκοινοβούλιο εγκρίνοντας με 332 ψήφους υπερ, 311 κατά και 14 αποχές οδηγία, που καθιστά υποχρεωτική τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) σε έργα υδραυλικής ρωγμάτωσης .Υποχρεωτική γίνεται η ΜΠΕ και για τις επιχειρήσεις εκμετάλευσης μεταλλείων,χρυσορυχείων,για σχέδια κατασκευής αεροδρομίων και σιδηροδρομικών γραμμών,αλλά και για τη κατασκευή γηπέδων γκολφ σε περιοχές με έλλειψη υδατικών πόρων.
Η παραπάνω οδηγία τροποποιεί νομοθεσία που ίσχυε από το 2011 και ψηφίσθηκε μετά από εισήγηση του Ιταλού Ευρωβουλευτή Andrea Zanoni (Φιλελεύθεροι, Ιταλία).
Με την οδηγία αυτή ο χρόνος διαβούλευσης ορίζεται 30-60 ημέρες.
Η οδηγία θα ισχύσει μόνο εάν γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Υπουργών των κρατών-μελών.

Για το κείμενο της οδηγίας κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο

http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20131004IPR21541/html/%CE%A3%CF%87%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF

Για την ανακοίνωση τύπου του ευρωκοινοβουλίου κάνετε κλικ παρακάτω

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2013-0413+0+DOC+XML+V0//EL

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: