Σχολιάστε

BASTAMAG:ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

goldmining1381255274
η φωτό από antigold.gr
Η αυξανόμενη ζήτηση ορυκτών και η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για εξορυκτικές δραστηριότητες στην Ευρώπη,ακόμη και αν τα αποθέματα είναι φτωχά. Τα παραπάνω υποστήριξε σε συνέντευξή του προς το γαλλικό bastamag.net ,o ερευνητής σε θέματα βιομηχανικής εξόρυξης ,William Sacher.
Και συνέχισε λέγοντας:
Ακόμη και η περιεκτικότητα 1 γρμ.χρυσού σε 1 τόννο πετρώματος έχει σήμερα μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον,ακόμη και αν τα αποθέματα βρίσκονται σε ισχυρές χώρες της Ευρώπης,οι οποίες διαθέτουν πολιτική και νομική σταθερότητα,αλλά και υποδομές (δρόμους,ενέργεια,λιμάνια,αεροδρόμια ),που είναι σε κακουργηματικό βαθμό αναγκαίες σε κάθε εξορυκτική επένδυση.
Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας ,η μεγάλη ζήτηση ορυκτών από την αυτοκινητοβιομηχανία,τη βιομηχανία όπλων,ενέργειας και ηλεκτρονικής έφεραν αύξηση των τιμών .Ηδη το χρηματιστήριο του Τορόντο στον Καναδά θεωρείται η «Ελβετία των ορυχείων» .Εάν όμως η ανάπτυξη επιβραδυνθεί τότε το ενδιαφέρον για εξορύξεις θα πάψει να υπάρχει.
Οσο όμως τα αποθέματα μειώνονται και η ζήτηση αυξάνει οι εξορυκτικές επιχειρήσεις υιοθετούν μοντέλα φαραωνικής εκμετάλλευσης ,χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες χημικών και παράγουν τρομακτικές ποσότητες αποβλήτων,που προκαλούν ρύπανση του περιβάλλοντος για τις επόμενες 10ετίες.
Οι εξορυκτικές επιχειρήσεις ,στην επικοινωνιακή επίθεσή τους , κάνουν λόγο για υπεύθυνη και αειφόρα εξόρυξη.Τα ίδια επιχειρήματα αναπαράγουν οι κυβερνήσεις που προωθούν τέτοιες επενδύσεις ,καθώς και τα ΜΜΕ που τις στηρίζουν .
Στις χώρες του Νότου το σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων ,μέσω του ξεπουλήματος των δημοσίων αγαθών (γη,υποδομές).
Οι μεταλλευτικοί κώδικες συντάσσονται σύμφωνα με τις οδηγίες της «Συμφωνίας της Ουάσινγκτων» ,που προβλέπει
-Γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση στις υπό εκμετάλλευση περιοχές
-Φορολογικά προνόμια για τις μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις
-Αποκλεισμό κάθε μικρής μεταλλευτικής δραστηριότητας
-Διευκόλυνση πρόσβασης σε πληροφορίες για τα γεωλογικά δεδομένα της χώρας
Οι διαμαρτυρίες των θιγόμενων κατοίκων αντιμετωπίζονται με ωμή βία , από τις δυνάμεις καταστολής ,που τίθενται στην υπηρεσία των αλλοδαπών επιχειρηματιών.
Το ποινικό οπλοστάσιο αυστηροποιείται και ποινικοποιούνται οι κοινωνικοί αγώνες.
Οι αντιστάσεις είναι πολλές .Στην Αργεντινή ήδη συζητείται ,σε ορισμένες περιοχές,να απαγορευθούν οι ανοιχτές εξορύξεις.
Ολη η συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο
http://www.bastamag.net/article3322.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: