1 σχόλιο

ΕΜΜΕΝΕΙ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΚΤΟΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: ΟΧΙ ΣΤΑ ….ΕΡΗΜΑ ΔΑΣΗ ,ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
η φωτό από το αρχείο της Επιτροπής

“Πώς μπορείτε να αγοράζετε ή να πουλάτε τον ουρανό – τη ζέστα της γης; Για μας μοιάζει παράξενο. Η δροσιά του αγέρα ή το άφρισμα του νερού ωστόσο δε μας ανήκουν. Πώς μπορείτε να τα αγοράσετε από μας; Κάθε μέρος της γης αυτής είναι ιερό για το λαό μου. Κάθε αστραφτερή πευκοβελόνα, κάθε αμμούδα στις ακρογιαλιές, κάθε θολούρα στο σκοτεινό δάσος, κάθε ξέφωτο και κάθε ζουζούνι που ζουζουνίζει είναι, στη μνήμη και στην πείρα του λαού μου, ιερό….
Μα τι μένει από τη ζωή, όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αφουγκραστεί τη γλυκιά φωνή που βγάνει το νυχτοπούλι ή τα συνακούσματα των βατράχων ολόγυρα σε ένα βάλτο μέσα στη νυχτιά;”
Από την απάντηση του Σιάτλ, αρχηγού μιας φυλής Ινδιάνων, στον πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Πηρς, όταν του ζήτησε να πουλήσουν τη γη τους στην αμερικανική κυβέρνηση.

Τι είναι δάσος ;
Για όλους αυτούς που έχουν συνδέσει το δάσος με τη σωματική και τη ψυχική αναγέννηση,με την αίσθηση ελευθερίας που προκαλούν οι απέραντες εκτάσεις και οι ψηλές βουνοκορφές ,με το θρόισμα των φύλλων,το κελάηδημα των πουλιών,το θόρυβο των γάργαρων νερών,για εκείνους που έχουν νοιώσει ,έστω και για μια στιγμή ένα με τη φύση ,δάσος είναι τα ζώα και τα δένδρα ,το οξυγόνο και το νερό .
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν θέση στο δάσος στο βαθμό που δεν καταστρέφουν ή υποβαθμίζουν το δασικό οικοσύστημα ,το οποίο αποτελούν το έδαφος με τα δένδρα,τους θάμνους,τη χλωρίδα και την πανίδα,σε αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδραση μεταξύ τους,ώστε να σχηματίζουν μια ιδιαίτερη δασοβιοκοινότητα. (αρθρο 24 του συντάγματος ).
Ωστόσο το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη.
Η διοίκηση του ΥΠΕΚΑ όχι μόνο κατέθεσε στη βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο για τα δάση-που επέσυρε την δικαιολογημένη μήνιν των περιβαλλοντικών οργανώσεων,των επαγγελματικών συλλόγων και των πολιτών – αλλά διά στόματος του αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ εμμένει στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων μέσα στα δάση (αντιγράφουμε από το νομοσχέδιο τα επιτρεπόμενα είδη παραγωγικών δραστηριοτήτων: βιομηχανικές εγκαταστάσεις,επιχειρηματικά πάρκα,εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου,μεταλλεία,λατομεία,χώροι αποθήκευσης αποβλήτων ,διυλιστήρια,σφαγεία,φυλακές,κέντρα κράτησης μεταναστών,νοσοκομεία,εκπαιδευτήρια,πάρκα ανεμογεννητριών,παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος,εθνικοί οδοί και σιδηρόδρομοι,αθλητικές,πολιτιστικές εγκαταστάσεις,πάρκα κεραιών και αναμεταδότες,γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες,ξενοδοχεία,τελεφερικ ,πισίνες,γήπεδα γκολφ,ενώ χορηγούνται άδειες για ανεύρεση θησαυρών και χάραξη διαδρομών για αγώνες μηχανοκίνητων οχημάτων) .
Συγκεκριμένα σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, προσκεκλημένος στο Workshop “«Αποκατάσταση Δασικού Οικοσυστήματος και Τοπίου μετά από Φυσικές Καταστροφές ή άλλες Επεμβάσεις – Επίδειξη καλών πρακτικών»τόνισε :
“…Πρέπει να εκλείψουν οι όροι που απομονώνουν το δάσος από την κοινωνική ζωή και το αποσυνδέουν από την αειφορία. Γιατί έτσι μένουν αναξιοποίητες οι περισσότερες από τις δυνάμεις που έχει ο ελληνικός λαός για να προστατεύσει τη δασική του περιουσία.Ένα έρημο δάσος είναι ένα εκτεθειμένο δάσος. Μια κοινωνία που η ζωή της είναι τελείως αποκομμένη από τον φυσικό της πλούτο είναι σαφώς πιο επιρρεπής στην άλογη χρήση του.Είμαι απολύτως πεισμένος ότι ειδικά αυτή την περίοδο, το μείζον είναι να αλλάξει αυτός ο συσχετισμός.Έχει περάσει προ πολλού ο καιρός που αρκούσε να μιλάμε για «ευαισθητοποίηση και ενημέρωση». Τώρα πρέπει να πάμε γρήγορα πολύ πιο πέρα. Στην «ζωντανή σύνδεση» της κάθε περιοχής, της κάθε πόλης με το δάσος της. Με ήπιες παρεμβάσεις που θα το κάνουν μέρος της νέας αντίληψης για το τι σημαίνει «καλή ζωή». Με την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση. ….Αναφέρομαι σε μια νέα πολιτική που οργανώνει τη μεγιστοποίηση του ρόλου του δάσους στην πραγματική ζωή των τοπικών κοινωνιών. Μια τέτοια «μεταρρύθμιση νοοτροπίας» είναι βέβαιο ότι μπορεί να πολλαπλασιάσει την απόδοση των επιμέρους πολιτικών και δράσεων…. Αυτό είναι ο μεγάλος στόχος που φυσικά συνδέεται με το συνολικό σχέδιο για να αποκτήσει η χώρα, επιτέλους εθνική πολιτική γης.”. 
Μαθαίνουμε λοιπόν ,από τον χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού,ότι τα “έρημα”δάση είναι κατάρα για την ελληνική κοινωνία .
Χωρίς την ηχητική ρύπανση των αυτοκινήτων,των τρένων και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων ,χωρίς τα φουρνέλα των λατομείων,τις πριονοκορδέλες των πριονιστηρίων,τις μπουλντόζες και τους εκσκαφείς που θα ασφαλτοστρώνουν δασικούς δρόμους και θα κατασκευάζουν πάρκιγκ,”τα δάση είναι απομονωμένα” από τη κοινωνία.
Τα δάση της Ελλάδας χρειάζονται περισσότερη φασαρία ,γι αυτό το υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπει τη κατασκευή ξενοδοχείων,νοσοκομείων,εκπαιδευτηρίων,φυλακών,κέντρων κράτησης μεταναστών,γηπέδων γκολφ,όλα αυτά μέσα στη νέα αντίληψη περί “καλής ζωής” .
Διδασκόμαστε ακόμη,αποκρυπτογραφώντας τον χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού, ότι “παραγωγική δραστηριότητα χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση” μέσα στα δάση είναι οι φιλικές προς το περιβάλλον γεωτρήσεις,τα διυλιστήρια,η κατασκευή βιομηχανικών αιολικών πάρκων,η λειτουργία μεταλλείων,λατομείων και χρυσορυχείων,η χωροθέτηση πάρκων κεραιών κινητής τηλεφωνίας,οι χώροι εναπόθεσης αποβλήτων ,οι κτηνοτροφικές μονάδες,τα σφαγεία και αν όλα αυτά συνεπάγονται την ισοπεδωση και την αποψίλωση ολόκληρων βουνών ,τότε το προνοητικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ προβλέπει ……..τη φύτευση άλλου βουνού , σε άλλο σημείο του νομού ή της χώρας ,για να μη διαταραχθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
Δεν είναι τα “ερημα” δάση “εκτεθειμένα”
Είναι το ΥΠΕΚΑ που, ενώ έχει υποχρέωση από το νόμο να προστατεύει τα δάση της χώρας,τα εκθέτει σε θανάσιμο κίνδυνο ζωής,ιδιαίτερα με την -αντισυνταγματική- εξαίρεση από την αναδάσωση,σε περίπτωση πυρκαγιάς,των δασικών εκτάσεων,που αυθαίρετα βαφτίζονται δημόσιες γαίες.
Για την “ζωντανή σύνδεση “ της κάθε πόλης με το δάσος της ,απαραίτητη προυπόθεση είναι να υπάρχει ,αφ ενός δάσος,αφ ετέρου πόλη.
Αν τεθεί σε εφαρμογή η πολιτική του ΥΠΕΚΑ σε πολύ λίγο χρόνο δεν θα υπάρχουν δάση για να συνδεθούν με τις πόλεις μας…..
Για το δελτίο τύπου της Επιτροπής αναφορικά με το δασοκτόνο Ν/Σ κανετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο
https://forestsos.wordpress.com/2013/09/27/%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BF-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7/

Για τον χαιρετισμό του Αναπληρωτή Υπουργού πηγή ο παρακάτω σύνδεσμος
http://dasarxeio.com/2013/10/14/822-2/

Advertisements

One comment on “ΕΜΜΕΝΕΙ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΚΤΟΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: ΟΧΙ ΣΤΑ ….ΕΡΗΜΑ ΔΑΣΗ ,ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΑ

  1. Θλιψη,οργη και αποτροπιασμο προκαλει ο χαιρετισμος του Υπουργου (Καταστροφης του Περιβαλοντος»),απορω εαν μας περναει για πνευματικα καθυστερημενους,με την «επιδειξη των καλων πρακτικων για την αποκατασταση των Δασικων Οικοσυστηματων»
    βαφτιζοντας την καταστροφη σε καλη πρακτικη,θυμιζοντας το newspeak του Οργουελ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: