Σχολιάστε

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΤΟΥ ΤΥΦΩΝΑ ΧΑΙΓΙΑΝ Η 19η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Threats_section_image_(c)_www.JSGrove.com_WWF

η φωτό από τη διευθυνση
worldwildlife.org

Η 19η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ-ΣΤΟΧΟΙ
Κάτω από τη σκιά των χιλιάδων νεκρών, που άφησε πίσω του ο τυφώνας Χαιγιαν, ξεκίνησε η 19η σύνοδος , για την κλιματική αλλαγή , στη Βαρσοβία, που θα διαρκέσει μέχρι τις 22/11 ,με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 195 χώρες.
Για τον τυφώνα Χαιγιάν ενοχοποιείται η κλιματική αλλαγή , καθώς στις Φιλιππίνες, παρατηρήθηκε το τελευταίο χρόνο άνοδος της στάθμης της θάλασσας και αυξημένες θερμοκρασίες.Ο εκπρόσωπος των Φιλιππίνων στη σύνοδο άρχισε απεργία πείνας προκειμένου να πιέσει τους συμμετέχοντες και ιδίως τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις (ΗΠΑ-ΚΙΝΑ) να δεσμευθούν με την υπογραφή συμφωνίας για μείωση των επιπέδων συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου (CO2,CH4,N2O).
Η τρέχουσα σύνοδος θα προετοιμάσει σχέδιο συμφωνίας ,που θα συζητηθεί στην 21η σύνοδο του Παρισιού το 2015,με στόχο να μη ξεπεράσει η άνοδος της θερμοκρασίας της γης του 2 βαθμούς Κελσίου.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ωστόσο τα νέα για το κλίμα είναι άκρως ανησυχητικά.Σύμφωνα με την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή οι εκπομπές CO2 έφθασαν ,το 2010,τους 50 δις τόννους ,αντί του στόχου των των 44 δις ..Αν συνεχισθεί αυτή η τάση οι εκπομπές σε CO2 θα φθάσουν το 2020 τα 59 δις,η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 4,8 βαθμούς Κελσίου,οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 20% στη Μεσόγειο,ενώ θα επιταχυνθεί η τήξη των πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία.Εκατομμύρια ανθρωποι θα υποφέρουν από τη πείνα λόγω ξηρασίας ενώ σε 200 εκ υπολογίζονται οι πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η ΕΛΛΑΔΑ
Για την Ελλάδα ,Εκθεση που δημοσιοποιήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο και την WWF προβλέπει μέχρι το 2050 μεγάλης διάρκειας καύσωνες και τροπικές καταιγίδες αν δεν υπάρξουν μέτρα ανάσχεσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ……ΣΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ – ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΓΟΡΑΣ ΡΥΠΩΝ
Μετά την αποτυχία του πρωτοκόλλου του Κυότο,που ουδέποτε υπέγραψαν οι ΗΠΑ,παρότι ευθύνονται με την εκπομπή του 20% των αερίων του θερμοκηπίου,η νέα συμφωνία φαίνεται μάλλον αμφίβολη,καθώς οι χώρες-μεγάλοι ρυπαντές δεν είναι καθόλου πρόθυμοι να μειώσουν τις εκπομπές τους υιοθετώντας οικονομικές και αναπτυξιακές πολιτικές βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Η δημιουργία αγοράς ρύπων,σύμφωνα με την οποία χώρες που ρυπαίνουν (Π.χ. ΗΠΑ) αγοράζουν δικαιώματα ρύπανσης από χώρες που δεν ρυπαίνουν (π.χ.αφρικανικές χώρες) ,έχει αποενοχοποιήσει επιχειρήσεις και χώρες ρυπαντές ,που πληρώνουν για κάθε τόνο άνθρακα που εκπέμπουν το ….εξωφρενικό ποσό των 6,00 ευρώ!!!
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Παρά το γεγονός ότι η κυκλοφορία αυτοκινήτων ευθύνεται για το 1/5 των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου η Ευρωπαική Ενωση συνεχίζει τη χρηματοδότηση ολοένα και περισσότερων άχρηστων αυτοκινητοδρόμων.Στη χώρα μας η συντριπτική πλειοψηφία των έργων ,που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ αφορούν αυτοκινητόδρομους,ενώ στη πόλη μας η διοίκηση του Δήμου σχεδιάζει τη κατασκευή νέων οδικών αξόνων ,που θα συνδέουν το Διοικητήριο,το Δημαρχείο και τον Λευκό Πύργο, με την Περιφερειακή ,η οποία με τη σειρά της αποκτά επί πλέον λωρίδες κυκλοφορίας με την κατασκευή υπέργειου τμήματος 4 περίπου χιλιομέτρων ,με καταστροφικές επιπτώσεις στο περιαστικό δάσος (η υπερυψωμένη περιφερειακή έχει προσβληθεί από την Επιτροπή Προστασίας Σειχ Σου στο Συμβούλιο της Επικράτειας με αίτηση ακύρωσης) .

ΤΑ ΔΑΣΗ
Παρά τον τετραπλασιασμό των εκπομπών σε CO2 τα τελευταία 50 χρόνια ,τα δάση και οι ωκεανοί παγιδεύουν τουλάχιστον το 50% ,διπλασιάζοντας την απορροφητικότητά τους ,επισημαίνουν σε μελέτη τους,που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό NATURE ,τον Αύγουστο του 2012,ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Colorado Boulder.Ωστόσο οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο,ιδιαίτερα στις υπό ανάτυξη χώρες, αντιμετωπίζουν τα δάση σαν απόθεμα φθηνής γης κατάλληλο για παραγωγή ξύλου,βιομηχανικές και τουριστικές εγκαταστάσεις .
Στην Ελλάδα με το υπό ψήφιση δασοκτόνο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος ,που επιτρέπει κάθε δυνατή χρήση σε δασικές εκτάσεις,ανοίγει ο δρόμος για την κινεζοποίηση της χώρας μας και στον περιβαλλοντικό τομέα,αφού σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεών του η καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας θα γίνει οριστική και αμετάκλητη,με εφιαλτικές επιπτώσεις στην ήδη πολύ υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση .

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: