Σχολιάστε

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

itamos-aiolika-1
η φωτό από την ιστοσελίδα :

http://mouzakinews.gr/archives/19950

“…..Tο προτεινόμενο έργο γίνεται σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί η ομορφιά του τοπίου. Στην παρουσίαση των επιπτώσεων το φυσικό τοπίο δεν λαμβάνεται υπ όψη καθόλου. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ομορφιά των τοπίων μας, πρέπει να κατασκευάσουμε αιολικά πάρκα με πολλή προσοχή, και καλό και συνολικό σχεδιασμό.
Στην μελέτη δεν υπάρχει καμιά εικόνα από άλλες τέτοιου είδους εγκαταστάσεις όπου οι ορεινοί όγκοι έχουν μετατραπεί σε νταμάρια, απέραντα εργοτάξια και οι κορυφογραμμές κυριολεκτικά ισοπεδώνονται απλά επειδή δεν μπορεί να γίνουν διαφορετικά οι εγκαταστάσεις. Η συνολική εικόνα της εγκατάστασης των τριών αιολικών πάρκων και κυρίως των συνοδών έργων δεν εμφανίζεται. Είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε χαρτί και μόνο όσοι έχουν μια εικόνα της περιοχής μπορούν μα κατανοήσουν τα αποτελέσματα των έργων. Τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα θα καταλάβουν σχεδόν το 100% των κορυφογραμμών της περιοχής που είναι προσβάσιμες από τον άνθρωπο. Με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι σε οποιοδήποτε σημείο της περιοχής θα βρίσκεται ο παρατηρητής οι εγκαταστάσεις θα δίνουν την εικόνα της πλήρους μετατροπής της περιοχής από φυσικό περιβάλλον μεγάλης αισθητικής αξίας σε ανθρωπογενές – βιομηχανικό. Από κοντινότερη απόσταση το περιβάλλον θα προσομοιάζει με αυτήν των εργοταξίων συνδεδεμένων μεταξύ τους με ατελείωτους δρόμους οι οποίοι θα έχουν ισοπεδώσει τις κορυφογραμμές.
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) από την ίδρυσή του έχει άμεση προτεραιότητα την ανάπτυξη δικτύου πεζοπορικών-ορειβατικών διαδρομών. Τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού όπως είναι και η πεζοπορία-ορειβασία. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει διεθνώς και στην ελληνική κοινωνία δε αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Η τοπική αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς έχουν κατανοήσει την αξία και την προοπτική της ανάπτυξης ήπιων δραστηριοτήτων στις περιοχές τους. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με την φύση έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμες για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Στην περιοχή των Αγράφων η ανάπτυξη του περιπατητικού-ορειβατικού τουρισμού είναι ίσως ένας από τους λίγους τρόπους για την ανάκαμψη των τοπικών κοινωνιών οι οποίες δεν πρόκειται να ωφεληθούν από την υποβάθμιση που θα υποστεί η περιοχή εξ’ αιτίας των αιολικών πάρκων. Επιχειρήσεις ξενοδοχειακές και εστίασης αλλά κατ επέκταση και η τοπική οικονομία μπορούν να έχουν μακροχρόνιο όφελος μόνο από τον εναλλακτικό τουρισμό. Υπάρχουν ήδη πολλά παραδείγματα περιοχών στην Ελλάδα που πριν λίγα χρόνια ήταν άγνωστες και μπήκαν στην τουριστικό χάρτη για τα καλά ακριβώς με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που σχετίζονται με την ομορφιά του τοπίου, την παρθένα φύση και την μικρής κλίμακας ανάπτυξη του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Η περιοχή των Θεσσαλικών Αγράφων παρόλη τη γενική εγκατάλειψη της υπαίθρου έχει πεισματικά κρατήσει αξιόλογο πληθυσμό που οφείλει η πολιτεία να βοηθήσει στην ανάκαμψή του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ομορφιά της περιοχής και κυρίως η αναλλοίωτη φυσιογνωμία της. Αντίθετα η προώθηση της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων αποτελεί μετατροπή της περιοχής σε καθαρά ανθρωπογενές περιβάλλον. Ειδικότερα η μελέτη για την περιοχή περιλαμβάνει τις νέου τύπου ανεμογεννήτριες ύψους 126 μέτρων (ίση με μια πολυκατοικία 42 ορόφων!) και ρότορα 90 μέτρων. Ας φανταστούμε τι μορφή θα έχουν μετά τα βουνά. Αυτό νομίζουμε μόνο πράσινη ανάπτυξη δεν είναι!…”
Διαβάστε τη συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο
http://www.thessalialive.gr/news/topika-nea/1697-2013-11-24-12-19-40

Για την ανακοίνωση του Συντονιστικού για την Προστασία των Αγράφων κάνετε κλικ παρακάτω
http://www.karditsalive.net/karditsa/item/25026-syntonistiko-gia-tin-prostasia-ton-agrafon-giati-leme-oxi-sta-aiolika-parka-st-agrafa

Σχετικό άρθρο παρακάτω
http://stokokkino.gr/article/3939/Posa-aiolika-parka-antexoun-ta-Agrafa-

http://mouzakinews.gr/archives/19950

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: