Σχολιάστε

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΟΡΤΙΑΤΗ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ

Φωτογραφία2153
η φωτό από το αρχείο της Επιτροπής

» ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Η Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη, στα πλαίσια της συνεργασίας που πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους συλλόγους και τους φορείς κάθε περιοχής, θέλει να σας ενημερώσει για κάποιες διαπιστώσεις και κάποιες ενέργειες που συμβαίνουν στον ορεινό όγκο του Χορτιάτη. Είμαστε σίγουροι ότι πολλά από αυτά τα γνωρίζετε.

Ξεκινάμε με ένα θέμα πολλαπλών διαστάσεων και πληγή αρκετών χρόνων. Πληγή που έχει βαριά επίπτωση σε όλη την ζωή του δάσους – βουνού. Μιλάμε για την μηχανοκίνηση μέσα στο δάσος.

Πρόβλημα πρώτον, οι μηχανές «εντούρο» και «γουρούνες», που δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε την δική σας απαγορευτική σήμανση, ούτε την σωματική ακεραιότητα των πεζοπόρων ή των ποδηλατιστών, ούτε την γεωμορφία των μονοπατιών –την οποία καταστρέφουν και αναμορφώνουν με βάση τις ανάγκες της αυτοκίνησης τους και που πρέπει να ξαναφτιαχτούν-, ούτε βέβαια την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής από όπου περνούν. Είναι χαρακτηριστική η απόλυτη ησυχία –λόγω έλλειψης ζωής- που κυριαρχεί στην περιοχή όταν δεν περνάνε οι μηχανές. Πιστεύουμε ότι πλέον τώρα πρέπει να υπάρξει πλήρης απαγόρευση αυτής της δραστηριότητας και συνδρομή της αστυνομίας στην υλοποίηση της απόφασης. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αντιστοιχούν.

Πρόβλημα δεύτερον, τα ΙΧ αυτοκίνητα που μεταφέρουν επισκέπτες του δάσους – συνήθως τα φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα – και οι οδηγοί τους θεωρούν αυτονόητο δικαίωμα τους να μεταφέρουν τους επιβάτες ακριβώς μέχρι το σημείο που θα «απολαύσουν» το βουνό, με ταχύτητες πόλης 40-50 χιλ/ώρα, με αποτέλεσμα να αφήνουν στο διάβα τους σύννεφα σκόνης και χωμάτων, μη συμβατών ούτε με τον «καθαρό αέρα» που έρχονται και οι ίδιοι να αναπνεύσουν, ούτε και με το δικαίωμα των πεζών απλά να αναπνέουν. Και οι πεζοί ομολογουμένως είναι χιλιάδες άτομα πού έχουν αφήσει το ΙΧ έξω από το δάσος σεβόμενοι τους συνανθρώπους τους, θέλοντας να περπατήσουν στον δρόμο και στα μονοπάτια και να αναπνεύσουν καθαρό αέρα, που τους λείπει στην πόλη. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο πλέον να μπουν μπάρες στα σημεία εισόδου αυτοκινήτων και να απαγορεύεται η κίνηση τους τα Σαββατοκύριακα τουλάχιστον, με την ευαισθησία των ατόμων που θα επιφορτιστούν την φύλαξη απέναντι σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας ή υγείας για να μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε το βουνό.

Ειδικά για την εποχή του «κάστανου» πιστεύουμε ότι πρέπει να απαγορευτεί ρητά τόσο η κίνηση μηχανικών μέσων, όσο και η μετακίνηση κοπαδιών στην εν λόγω περιοχή τα Σαββατοκύριακα….»

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής στον παρακάτω σύνδεσμο
http://www.hortiatis570.gr/interesting/item/358-epistoli-tis-kinisis-politon-xortiati

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: