Σχολιάστε

ΤΟ ΣΕΙΧ ΣΟΥ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ

Φωτογραφία2294

η φωτό από το αρχείο της Επιτροπής

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν χάνει τον καιρό του.
• Μετά το δασοκτόνο σχέδιο νόμου ,που επιτρέπει κάθε χρήση σε δάση και δασικές εκτάσεις και οδηγεί σε αποχαρακτηρισμό δεκάδες χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων.
• Κατόπιν της ψήφισης του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό,που παραδίδει τους ορεινούς όγκους της χώρας στη βουλιμία των εργολάβων και της τουριστικής βιομηχανίας,
• Υστερα από το σχέδιο του Νέου Ρυθμιστικού για τη Θεσσαλονίκη,που κηρύσσει το Σέιχ Σου «Περιφερειακό Πάρκο» ,επιτρέποντας σε αυτό από την κατασκευή ξενοδοχείων και γήπεδων γκολφ μέχρι την εγκατάσταση μεταλλευτικών και λατομικών εκμεταλλεύσεων ,

το Υπουργείο «ξανακτυπά», προκηρύσσοντας «διαγωνισμό ιδεών» για την «πιλοτική ανάπλαση» έκτασης 110 στρεμμάτων του Σειχ Σου , στις περιοχές Κρυονερίου και Τούμπας -Μαλακοπής.
Η ανάπλαση θα περιλαμβάνει κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων,στάσεων αναψυχής και περιπατητικών διαδρομών ,με σκοπό (σύμφωνα με τους …οραματιστές του ΥΠΕΚΑ) τη σύνδεσή του με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Το ΥΠΕΚΑ φαίνεται να αγνοεί, από βαρειά αμέλεια ,τα δεδομένα του χώρου της παρέμβασής του.Ετσι:

• Αγνοεί, ότι στο Σειχ Σου υπάρχουν -ήδη- 166,5 χλμ περιπατητικών διαδρομών ( 107 χλμ. δασικών χωματόδρομων,47 χλμ.αντιπυρικών λωρίδων, 12,5 χλμ.μονοπατιών,).Μόνο στη περιοχή της σχεδιαζόμενης «ανάπλασης» (Κρυονέρι –Τούμπα) υπάρχει μονοπάτι 1576 μέτρα και -επί πλέον- δεκάδες χιλιόμετρα δασικών δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων.
• Αγνοεί ακόμη, ότι στο περιαστικό δάσος υπάρχουν Χώροι Αναψυχής συνολικού εμβαδού 1214,5 στρέμματων.Μόνο στη περιοχή της «ανάπλασης» οι Χώροι Αναψυχής φθάνουν τα 235 στρέμματα.
• Αγνοεί -επί πλέον-, ότι χώροι άθλησης (γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ,παιδικές χαρές,καθώς και όργανα γυμναστικής ) υπάρχουν σε όλους ,σχεδόν,τους Χώρους Αναψυχής.Μόνο στη περιοχή της μελέτης (Τούμπα-Μαλακοπή) υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου ,που μάλιστα έχει χορταριάσει από την «αχρησία»,καθώς και δύο σημεία με όργανα γυμναστικής.

Το σχεδιαζόμενο έργο ,εκτός από μη νόμιμο (λόγω του αναδασωτέου χαρακτήρα του Σειχ Σου), είναι άχρηστο,περιττό αλλά και προκλητικό ,όταν ,λόγω οικονομικής κρίσης, τα δασαρχεία και οι πυροσβεστικές δυνάμεις υποχρηματοδοτούνται ,με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν την προστασία του δάσους.

Για να εντάξουν οι Θεσσαλονικείς το περιαστικό δάσος στη καθημερινότητά τους και να το επισκέπτονται, χωρίς αυτοκίνητο, είναι αναγκαία η αποκατάσταση των πεζογεφυρών, που καταστράφηκαν από την κατασκευή της περιφερειακής και των ανισόπεδων κόμβων της.Σήμερα η μόνη πεζογέφυρα ,που επιτρέπει την είσοδο στο δάσος για πεζούς και ποδήλατα ,είναι αυτή της Περραιβού.
Για να προστατευθεί το δάσος από πυρκαγιές,μπάζα,σκουπίδια,λαθρουλοτομία,διάβρωση χωματόδρομων είναι αναγκαία η απαγόρευση ΙΧ αυτοκινήτων μέσα σε αυτό -εκτός οχημάτων πυροσβεστικής και δασαρχείου -αλλά και η συνεχής και μόνιμη παρουσία υπαλλήλων των δασικών υπηρεσιών .

Οι επισκέπτες του δάσους αναζητούν σε αυτό, ό,τι δεν μπορούν να βρουν στη πόλη. Γαλήνη,ηρεμία,καθαρό αέρα,επαφή με τη φύση.Η προσθήκη τσιμέντου,ασφάλτου,κτιρίων ,θορύβων,καυσαερίων,αυτοκινητοδρόμων, έρχεται σε αντίθεση με την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Σειχ Σου.

Τα πεπραγμένα του ΥΠΕΚΑ δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Και επειδή ένας σκοπός μπορεί να κρύβει ένα άλλο,πίσω από τον διακηρυγμένο σκοπό της σύνδεσης του Σειχ Σου με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, είναι σφόδρα πιθανό να κρύβεται ένας άλλος σκοπός,αυτός της διευκόλυνσης της εισβολής του πολεοδομικού συγκροτήματος μέσα στο δάσος .

Οι χρήστες του δάσους δεν έχουν λησμονήσει τις «αναπλάσεις» του 2008 ,που μεταμόρφωσαν το δάσος σε σεληνιακό τοπίο για περισσότερο από ένα χρόνο,πλημμύρισαν τους δασικούς δρόμους με εκατοντάδες μπουλντόζες και οδοστρωτήρες ,θυσίασαν χιλιάδες δένδρα για διαπλατύνσεις δρόμων και αποπειράθηκαν να ασφαλτοστρώσουν το δασικό δρόμο «Χιλια Δενδρα-Εξοχή» ,σταμάτησαν όμως το καταστροφικό τους έργο μετά από προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικράτειας.

Το Σέιχ Σου αποτελεί όαση πρασίνου για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και περιοχή περιβαλλοντικής,οικολογικής,αισθητικής,κοινωνικής και πολιτισμικής αξίας . Προστατεύει από τις πλημμύρες και τη διάβρωση,συντελεί στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας δεσμεύοντας διοξείδιο του άνθρακα ,απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία,αμβλύνει τις ακραίες θερμοκρασίες,διατηρεί και εμπλουτίζει την βιοποικιλότητα,εμπλουτίζει τους υπόγειους υδροφορείς διαθέτοντας συνολικά 17 μεγάλα ρέματα .Αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό περιπατητών,δρομέων και ποδηλατών και φιλοξενεί αγώνες ορεινής ποδηλασίας και ορεινού μαραθώνιου.
Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της χρήσης και του προορισμού του θα βρει απέναντι τους πολίτες της Θεσσαλονίκης ,που έχουν επίγνωση της σημασίας του δάσους για την πόλη και την αναψυχή τους.

Παρακάτω το Αναλυτικό Δελτίο Τύπου-Υπόμνημα της Επιτροπής Προστασίας του Σέιχ Σου

«ΤΟ ΥΠΕΚΑ προτίθεται να προκηρύξει «διαγωνισμό ιδεών» για την «πιλοτική ανάπλαση» έκτασης 110 στρεμμάτων του Σειχ Σου , στις περιοχές Κρυονερίου και Τούμπας -Μαλακοπής.Η ανάπλαση που θα περιλαμβάνει κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων,στάσεων αναψυχής και περιπατητικών διαδρομών ,είναι μη νόμιμη,άχρηστη,περιττή ,για τους παρακάτω λόγους:

Ι.-ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ
Α.-ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ ΕΚΤΑΣΗ
Το Σειχ Σου έχει κηρυχθεί αναδασωτέο με την απόφαση ΓΔ 2193/73 (Β΄1322) του Νομάρχη Θεσσαλονίκης σε όλη του την έκταση των 29790 στρεμμάτων .
Με την υπ αρ. ΓΔ 1877/79 απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης εξαιρέθηκαν ορισμένες εκτάσεις από την ως άνω αναδάσωση.
Με την υπ αρ. ΓΔ 1157/90 απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης (Δ 251) ανακλήθηκε η υπ αριθ. ΓΔ 1877/79 απόφαση για λόγους νομιμότητος και δημοσίου συμφέροντος ,κατόπιν διαπίστωσης ότι με την ανακληθείσα απόφαση είχε γίνει ,υπό το κράτος του Συντάγματος του 1975,μη επιτρεπόμενη μερική άρση της αναδάσωσης,με αποτέλεσμα να επανέλθει σε ισχύ η απόφαση του 1973 ,που κήρυσσε αναδασωτέο το περιαστικό δάσος σε όλη του την έκταση ,χωρίς εξαιρέσεις.
Ο αναδασωτέος χαρακτήρας του Σειχ Σου γίνεται δεκτός και κατά τη πάγια νομολογία του ΣτΕ .(3479/1997,2089/2003,2672/2001,2673/2001,4086/2001,4088/2001,
4089/2001,4090/2001,4091/2001,4092/2001,4094/2001,4095/2001,) .
Β.-ΤΟΠΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ
Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης έχει επίσης ανακηρυχθεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με την ΥΠΠΕ /ΔΙΛΑΠ/Γ/3503/72155/84 (Β΄549)
Γ.-ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Από το συνδυασμό των άρθρων 24 παρ.1 και 117 παρ.3 του Συντάγματος συνάγεται αδιαμφισβήτητα ότι αποκλείεται η αλλαγή προορισμού σε αναδασωτέες εκτάσεις.
Ενώ σύμφωνα με το άρθρο 45 του Ν.998/79 στις αναδασωτέες εκτάσεις ουδεμία επιτρέπεται επέμβαση πέραν από τις απολύτως απαραίτητες για την τεχνητή αναδάσωση και την προστασία της βλάστησης (ΣτΕ ολομ..2778/1988 και 4002/1987)
Επιπρόσθετα σύμφωνα με την τυπ αρ. 260/2010 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε αναδασωτέες εκτάσεις απαγορεύονται ακόμα και τα έργα δασικής αναψυχής.
ΙΙ.-ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης μετά τον κατακερματισμό του από την εσωτερική περιφερειακή το 1985 και την καταστροφική πυρκαγιά του 1997,που αποτέφρωσε 16.000 στρέμματα περίπου,άρχισε να πρασινίζει ,αριθμώντας σήμερα δεκάδες χιλιάδες νεαρά δένδρα,προερχόμενα είτε από φυσική είτε από τεχνητή αναβλάστηση,αποτελώντας ένα άκρως ευαίσθητο οικοσύστημα.
Το Σειχ Σου διαθέτει πλούσια πανίδα Εχουν καταγραφεί αλεπούδες,λαγοί,σκαντζόχοιροι,πετροπέρδικες,καρδερίνες,γεράκια,φιδαετοί,καρακάξες,κάργες,βαλτό-κιρκοι ,σαύρες,χελώνες,νεροχελώνες λαφιάτες,τρίτωνες,φρύνοι
Μάλιστα τους τελευταίους μήνες πολλοί πεζοπόροι,δρομείς και ποδηλάτες έχουν φωτογραφίσει αγριογούρουνα και ζαρκάδια.
Από την άποψη της χλωρίδας έχουν καταγραφεί πεύκα,κυπαρίσσια,πλατάνια,βελανιδιές,κουκουναριές,πουρνάρια,λαδανιές,κισσοί,αρωματικά φυτά,μανιτάρια,κρίνοι,ορχιδέες κ.λ.π.
Το Σέιχ Σου αποτελεί όαση πρασίνου για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης,περιοχή περιβαλλοντικής,οικολογικής,αισθητικής,κοινωνικής και πολιτισμικής αξίας .
Προστατεύει από τις πλημμύρες και τη διάβρωση,συντελεί στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας δεσμεύοντας διοξείδιο του άνθρακα ,απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία,αμβλύνει τις ακραίες θερμοκρασίες,διατηρεί και εμπλουτίζει την βιοποικιλότητα,εμπλουτίζει τους υπόγειους υδροφορείς διαθέτοντας συνολικά 17 μεγάλα ρέματα.
Προσφέρει ό,τι δεν μπορούν να προσφέρουν τα γυμναστήρια και το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης,αφού είναι ιδανικό για επαφή με τη φύση ,πνευματική και σωματική ανάταση, πεζοπορία,τρέξιμο,ορεινή ποδηλασία, περιβαλλοντική εκπαίδευση,έρευνα κ.λ.π.

ΙΙΙ.–ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το Σέιχ Σου διαθέτει ένα από τα πυκνότερα δίκτυα δασικών δρόμων ,Α,Β, και Γ κατηγορίας, ,που φθάνουν τα 107 χλμ. καθώς και αντιπυρικές λωρίδες συνολικού μήκους 47 χλμ…Οι δασικοί δρόμοι και οι αντιπυρικές λωρίδες χρησιμοποιούνται μαζικά από πεζούς και ποδηλάτες.
Ακόμη το περιαστικό δάσος διαθέτει δίκτυο μονοπατιών,συνολικού μήκους 12474,00 μέτρα ., που διασχίζουν όλη του την έκταση και είναι τα ακόλουθα:
1. Άρτεμις-Πηγή Συνταξιούχων (2000 μέτρα Μ1)
2. Πηγή Συνταξιούχων- Κρυονέρι( 3062 μέτρα Μ2)
3. Μπαρμπαγιώργη – Άγιος Παύλος (Χίλια δένδρα) ( 1320 μέτρα Μ3)
4. Μπαρμπαγιώργη – Πηγή Συνταξιούχων(635 μέτρα Μ4)
5. Θέση Θέας Τούσλα (Παλιό Τυροκομείο)-Σχολή Αρσάκειο (3881 μέτρα Μ5)
6. Κρυονέρι -Τούμπα (1576 μέτρα Μ6)
https://sites.google.com/site/dasikianapsyxithessaloniki/seiech-sou/monopatia-periegeses
Επίσης στο περιαστικό δάσος έχουν ,μετά το έτος 2008,διαμορφωθεί οι παρακάτω χώροι αναψυχής,προσβάσιμοι για πεζούς και αυτοκίνητα,συνολικού εμβαδού 1214,5 στρέμματα ,άλλως 1.214.500 τετραγωνικά μέτρα!!!
1. Θέση Μαύρος Λόφος (Πευκόφυτο ή Καρατεπέ) (30 στρ.)
2. Θέση Μπάρμπα – Γιώργης (80 στρ.)
3. Κρυονέρι (30 στρ.)
4. Άγιος Παύλος (72 στρ.)
5. Άσπρη Πέτρα (100 στρ.)
6. Άρτεμις (119 στρ.)
7. Τριανδρία ( 87,5 στρ.)
8. Ελαιώνες (Αντίλαλος) (31 στρ.)
9. Οξύς Λόφος (Σεβρί Τεπέ) (20 στρ.)
10. Πηγή Συνταξιούχων (15 στρ.)
11. Κολυμπήθρες – Βάθρες (205 στρ.)
12. Μούσες (205 στρ)
13. Τούμπα – Μαλακοπή (205 στρ)
14. Συκιές (220 στρ.)

Η προσβασιμότητα του δάσους για τους πεζούς, μετά τη κατασκευή της εσωτερικής περιφερειακής και των ανισόπεδων κόμβων ,που κατήργησαν το σύνολο των υφιστάμενων πεζογεφυρών,γίνεται αποκλειστικά και μόνο από την εναπομείνασα πεζογέφυρα ,που βρίσκεται στην προέκταση της οδού Περραιβού (Ανω Τούμπα).
Παρατηρούνται εναποθέσεις μπάζων και σκουπιδιών σε σημεία του δάσους που βρίσκονται πλησίον αυτοκινητόδρομων.
Επίσης μεγάλη συγκέντρωση απορριμάτων υπάρχει στους χώρους αναψυχής,όπου υπάρχει πρόσβαση με ΙΧ αυτοκίνητα.κυρίως κατά τις Κυριακές και άλλες αργίες (Πάσχα,Πρωτομαγιά,Καθαρά Δευτέρα κ.λ.π.)
Στους χώρους αναψυχής κατά τις Κυριακές και τις άλλες αργίες οι εκδρομείς ,που προσέρχονται με τα αυτοκίνητά τους,ανάβουν φωτιές για μπάρμπεκιου ,θέτοντας το δάσος σε κίνδυνο πυρκαγιάς.
Εχουν καταγγελθεί στον τύπο περιστατικά λαθρουλοτομίας , που δεν θα μπορούσαν να συμβούν εάν υπήρχε απαγόρευση της κίνησης ΙΧ αυτοκινήτων στο δάσος.

IV.-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ»

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ-ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
Το σχεδιαζόμενο από το ΥΠΕΚΑ έργο προβλέπει τη κατασκευή περιπατητικών διαδρομών,τη δημιουργία χώρων άθλησης,στάσεων αναψυχής σε έκταση 110 στρεμμάτων.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Προφανώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ αγνοούν ότι υπάρχουν περιπατητικές διαδρομές στο Σέιχ Σου 107 χλμ. σε δασικούς χωματόδρομους,47 χλμ.σε αντιπυρικές λωρίδες και 12,5 χλμ.σε μονοπάτια Μόνο στη περιοχή μελέτης (Κρυονέρι –Τούμπα) υπάρχει μονοπάτι .1576 μέτρα,δασικοί δρόμοι και αντιπυρικές λωρίδες.
Επίσης αγνοούν ότι χώροι άθλησης (γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ,παιδικές χαρές,καθώς και όργανα γυμναστικής ) υπάρχουν σε όλους σχεδόν του Χώρους Αναψυχής.Μόνο στη περιοχή της μελέτης (Τούμπα-Μαλακοπή) υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου ,που έχει χορταριάσει από την «αχρησία».
Φαίνεται ακόμη να αγνοούν ότι οι Χώροι αναψυχής που υπάρχουν σήμερα σε όλο το περιαστικό δάσος καταλαμβάνουν συνολικά 1214,5 στρέμματα.Μόνο στη περιοχή της μελέτης (Κρυονέρι-Τούμπα-Μαλακοπή) οι Χώροι Αναψυχής καταλαμβάνουν 235 στρέμματα.
ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
Το σχεδιαζόμενο έργο αποσκοπεί ,κατά το ΥΠΕΚΑ ,στο να δώσει τη δυνατότητα στον κάτοικο των όμορων περιοχών να εντάξει στη καθημερινότητά του το περπάτημα στη φύση,την άθληση,την άσκηση,τη ποδηλασία ,την αναψυχή.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Προφανώς οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ δεν έχουν πληροφορηθεί ,ότι στα 166,5 χλμ. δασικών δρόμων,αντιπυρικών λωρίδων και μονοπατιών κάθε κάτοικος της Θεσσαλονίκης έχει τη δυνατότητα να ασκηθεί στη πεζοπορία,τη ποδηλασία και τους περιπάτους .Η δημιουργία περισσότερων χιλιομέτρων δρόμων ,πέρα από άχρηστη μόνο καταστροφή του δάσους επιφέρει, επιτείνοντας τον κατακερματισμό του.
ΑΛΛΟΙ ΣΚΟΠΟΙ
Αναφέρονται στο έγγραφο του ΥΠΕΚΑ γενικά και αόριστα σαν σκοποί της ανάπλασης η προστασία του οικοσυστήματος,η περιβαλλοντική αναβάθμιση,η βιώσιμη διαχείριση,η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Η έλλειψη ειδικότερου καθορισμού της προστασίας ,του περιεχομένου της βιώσιμης διαχείρισης και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης καθιστούν τους παραπάνω σκοπούς ανεπίδεκτους σοβαρής αξιολόγησης και εκτίμησης.
V.-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ
Α.-Στο περιαστικό δάσος υπάρχει επαρκέστατο δίκτυο περιπατητικών διαδρομών ,Χώρων Αναψυχής και Χώρων Αθλησης.Οιαδήποτε διάνοιξη δρόμων ή προσθήκη εγκαταστάσεων ,πέρα από μη νόμιμη,θα είναι άχρηστη, περιττή αλλά και προκλητική ,σε μια χρονική περίοδο μάλιστα ,που η χώρα διέρχεται μια πρωτοφανή οικονομική κρίση,που οδηγεί σε περικοπές και μείωση της χρηματοδότησης των δασαρχείων και των πυροσβεστικών δυνάμεων ,απαραίτητων για τη διατήρηση και την προστασία των ελληνικών δασών.
Β.-Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης για να εντάξουν το Σέιχ Σου στην καθημερινότητά τους είναι αναγκαίο να έχουν πρόσβαση σε αυτό πεζή ή με ποδήλατο .Αυτή η πρόσβαση έχει καταργηθεί με τον πλέον αντιπεριβαλλοντικό τρόπο ,από την κατασκευή της περιφερειακής και των ανισόπεδων κόμβων της.που κατεδάφισε ή αχρήστευσε όλες τις πεζογέφυρες,πλην αυτής της οδού Περραιβού,στην Ανω Τούμπα. .Σήμερα οι κάτοικοι των Συκεών,της Νεάπολης,του Αγίου Παύλου,της Τριανδρίας και των 40 Εκκλησιών,πρέπει είτε να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους για να επισκεφθούν το δάσος,είτε να μεταβούν σε αυτό πεζή ή με ποδήλατο ,κινούμενοι πάνω στη περιφερειακή και τους κόμβους της,διακινδυνεύοντας τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα.Για τη διευκόλυνση λοιπόν της πρόσβασης στο δάσος χωρίς αυτοκίνητο είναι αναγκαία, είτε η κατασκευή νέων πεζογεφυρών,είτε η διεθέτηση των υπαρχόντων ανισόπεδων κόμβων έτσι ώστε να δύνανται πεζοί και ποδηλάτες να εισέρχονται στο δάσος χωρίς κίνδυνο.
Γ.-Τα μεγαλύτερα προβλήματα του Σέιχ Σου είναι η ρίψη μπάζων σε περιοχές που είναι όμορες με αυτοκινητοδρόμους,τα απορρίματα και το άναμα φωτιάς για μπάρμπεκιου στους Χώρους Αναψυχής,οι πυρκαγιές,η λαθρουλοτομία,η διάβρωση των δασικών δρόμων από τα ελαστικά των αυτοκινήτων.
Δεδομένου ότι απαιτείται αυτοκίνητο:
-για τη μεταφορά των μπάζων
– για τη μεταφορά των προιόντων της λαθρουλοτομίας
-για τη μεταφορά καύσιμης ύλης (κάρβουνου ) και σφαγίων (οβελίες κ.λ.π.)
-για τη διάβρωση των δασικών χωματόδρομων ,ιδίως κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων
-για την ταχύτατη απομάκρυνση των επίδοξων εμπρηστών
Η απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο δάσος,όπως προβλέπει ο Ν.998/79,πλην οχημάτων δασαρχείου ,αποκεντρωμένης διοίκησης,δήμων και πυροσβεστικής ,θα απάλλασσε το δάσος από τα παραπάνω προβλήματα.
Δ.-Κάθε καλοκαίρι στο Σειχ Σου εκδηλώνονται πυρκαγιές ,που δεν παίρνουν έκταση λόγω της έγκαιρης κινητοποίησης της πυροσβεστικής ,που ειδοποιείται από χρήστες του δάσους .Εάν το ΥΠΕΚΑ διαθέτει οικονομικούς πόρους για την προστασία του Σέιχ Σου είναι αναγκαίο να προχωρήσει στην πρόσληψη υπαλλήλων,προκειμένου να εξασφαλιστεί τόσο ο έγκαιρος καθαρισμός του δάσους από τη χαμηλή βλάστηση,όσο και η πυροφύλαξή του και να μην αρκείται στις εθελοντικές οργανώσεις.

Συνοψίζοντας θεωρούμε ότι η σχεδιαζόμενη ανάπλαση πέρα από μη νόμιμη, λόγω του αναδασωτέου χαρακτήρα του Σέιχ Σου,είναι άχρηστη και περιττή, αφού το περιαστικό δάσος της πόλης της Θεσσαλονίκης διαθέτει πυκνό δικτυο περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών,μεγάλες εκτάσεις από Χώρους Αναψυχής και επαρκέστατο αριθμό αθλητικών εγκαταστάσεων.Μάλιστα πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν κατασκευασθεί μετά το 2008.
Εξ άλλου οι επισκέπτες του δάσους αναζητούν σε αυτό ό,τι δεν μπορούν να βρουν στη πόλη .Γαλήνη,ηρεμία,καθαρό αέρα,επαφή με το φυσικό περιβάλλον.Η προσθήκη τσιμέντου,ασφάλτου,κτιρίων ,θορύβων,καυσαερίων,αυτοκινητοδρόμων, έρχεται σε αντίθεση με την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Σειχ Σου.
Για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο δάσος χωρίς αυτοκίνητο –στα πλαίσια της μείωσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής- είναι αναγκαία η αποκατάσταση των πεζογεφυρών, που κατεδαφίσθηκαν ή ενσωματώθηκαν στους ανισόπεδους κόμβους της περιφερειακής.
Για τη προστασία του δάσους από πυρκαγιές,λαθρουλοτομία,μπάζα,διάβρωση ,σκουπίδια και μπάρμπεκιου είναι απαραίτητη η άμεση απαγόρευση κυκλοφορίας στο δάσος ιδιωτικών μηχανοκίνητων οχημάτων,τα οποία επιπρόσθετα προκαλούν ατμοσφαιρική,ηχητική και αισθητική ρύπανση,ενώ είναι υπεύθυνα για τη θανάτωση μικρών θηλαστικών και αμφιβίων (Roadkill).
Ακόμη για την ενίσχυση της νομικής προστασίας του περιαστικού δάσους της πόλης της Θεσσαλονίκης είναι αναγκαίο να κηρυχθεί προστατευτικό ,όπως όριζε ο Ν.3208/2003 ,και να επανακηρυχθεί καταφύγιο άγριας ζωής ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση μεγάλων θηλαστικών (αγριογούρουνα,ζαρκάδια) .

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕΙΧ ΣΟΥ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: