Σχολιάστε

Οι Βιομηχανικές ΑΠΕ δεν είναι «σύγχρονοι ανεμόμυλοι»!

champ_eolien

η φωτό από την ιστοσελίδα:

http://tpe-de-eolienne.e-monsite.com/pages/iii-avantages-et-inconvenients/iii-inconvenients-de-l-eolienne.html

«….Στο όνομα της «αειφόρου ανάπτυξης» και της αντιμετώπισης της «κλιματικής αλλαγής» , τα υπερκέρδη και ο ανταγωνισμός στο τομέα της παραγωγής ενέργειας κατεύθυναν την έρευνα στην εκμετάλλευση ανεξάντλητων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ο αέρας, ο ήλιος, τα κύματα της θάλασσας, η θερμότητα της γης.

Δελεαστική και από πρώτη άποψη εύκολα πραγματοποιήσιμη ιδέα, αποδείχτηκε ότι μπορούσε να πουλήσει ακόμα και ως υπόσχεση. Χωρίς ουσιαστικά να έχει βρεθεί, μέχρι σήμερα, αποτελεσματικός τρόπος αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να μπορούν να κλείσουν εργοστάσια που καίνε συμβατικά καύσιμα, (άνθρακα, πετρελαίο και φυσικό αέριο), ξεκίνησε η μαζική προώθηση συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Οι εταιρείες και οι υποστηρικτές τους μας λένε ότι οι εγκαταστάσεις βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (βΑΠΕ) είναι οι σύγχρονοι ανεμόμυλοι και νερόμυλοι. Όμως, οι βΑΠΕ που καταλαμβάνουν πεδιάδες, βουνά, θάλασσες και προωθούνται από τις ίδιες «πανίσχυρες» εταιρείες που ελέγχουν τις συμβατικές μορφές ενέργειας, δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με την αρχική ιδέα αξιοποίησης του αέρα και του ήλιου, ούτε με τους παλιούς ανεμόμυλους και νερόμυλους, που ήταν σε ανθρώπινη κλίμακα.

Ανανεώσιμες πηγές είναι ο αέρας, ο ήλιος, το νερό και όχι τα βιομηχανικά προϊόντα (βΑΠΕ), που παράγονται με ενέργεια από εργοστάσια που καίνε συμβατικά καύσιμα, έχουν “ημερομηνία λήξης – γήρανσης” (μετά από κάποια χρόνια καταλήγουν σε σκουπιδότοπους), τοποθετούνται παντού και επιδοτούνται κατά προτεραιότητα.

Οι βΑΠΕ είναι έργα με μεγάλο «οικολογικό αποτύπωμα»: Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούν σπάνιες γαίες και για τη θεμελίωση τους απαιτούν τεράστιες ποσότητες μπετόν και σίδερο. Κατακερματίζουν και καταστρέφουν δάση (και φυσικά οικοσυστήματα) με τους γιγάντιους δρόμους πρόσβασης και τις «πλατείες» εγκατάστασης που ανοίγονται. Ζημιώνουν τον τουρισμό. Ενίοτε ρυπαίνουν το έδαφος και τα νερά (επιφανειακά και υπόγεια) με επικίνδυνα χημικά και απαιτούν πολύ νερό για να λειτουργήσουν, (υβριδικά αντλησιοταμιευτικά και ηλιοθερμικά). Οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν σπάνια μεγάλα αρπακτικά και δημιουργούν προβλήματα στην πανίδα και τους ανθρώπους που κατοικούν κοντά με τους υπόηχους που παράγουν.
Συχνά, για την εγκατάστασή τους παραχωρούνται δημόσιες εκτάσεις και με τη βοήθεια του κράτους (μέσω δασικών χαρακτηρισμών) καταπατούνται ιδιωτικές περιουσίες, αλλάζοντας έτσι τη χρήση γης από γεωργική – κτηνοτροφική σε βιομηχανικη. Καταργούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από τις ελάχιστες που προσφέρουν.

Η ενέργεια που παράγεται από βΑΠΕ, είναι διαλείπουσα και «τυχαία» (εξαρτώμενη από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, ήλιο και αέρα), ενώ τα συστήματα ηλεκτροδότησης λειτουργούν μόνο όταν υπάρχει ισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση, αλλιώς καταρρέουν (black out). Ετσι, όχι μόνο δεν κλείνουν τα εργοστάσια που καίνε συμβατικά καύσιμα, αλλά αυτά συνεχίζουν, υποχρεωτικά, να λειτουργούν προκειμένου να εξασφαλισθεί η παραγωγή συνεχόμενης σταθερής ενέργειας, όλο το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο….»
H συνέχεια του άρθρου στον παρακάτω σύνδεσμο
http://www.kandanos.eu/node/2169

Για τα στάδια κατασκευής μιας ανεμογεννήτριας κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο (slideshow) :

http://www.adtc07.com/p/les-phases-de-contruction-dun-parc.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: