Σχολιάστε

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Ο ΚΙΣΣΟΣ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Φωτογραφία2145
η φωτό από το αρχείο της Επιτροπής

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με ιδιαίτερα χαμηλή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Αυτό όμως φαίνεται πως είναι αδιάφορο για τους κερδοσκόπους γης και τους πολιτικούς που διαμεσολαβούν τα συμφέροντά τους. Το παραλιακό μέτωπο απειλείται με ιδιωτικοποιήσεις (ΟΛΘ, Μαρίνα Αρετσούς) και ανεξέλεγκτη τουριστική εκμετάλλευση (Παλιά και Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, προτάσεις για πάρκα ψυχαγωγίας στην Περαία). Τα στρατόπεδα κινδυνεύουν να ξεπουληθούν από το ΤΑΙΠΕΔ και να μετατραπούν σε κατοικίες ή εμπορικά κέντρα, ενώ η μετακίνηση της ΔΕΘ δεν προχωρά στερώντας έναν πολύτιμο χώρο πρασίνου από την πόλη.

Τα περιαστικά δάση Σέιχ-Σου, Κουρί, Φίλυρου, Ωραιόκαστρου και Χορτιάτη, συνδεδεμένα με τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης όχι μόνο ως χώροι περιαστικής φύσης αλλά και με ιστορικούς δεσμούς, αποτελούσαν πάντα στόχους των κερδοσκόπων. Μόνοι υπερασπιστές τους οι πολίτες που κινηματικά αλλά και με δικαστικούς αγώνες κατάφεραν να σταματήσουν τις περισσότερες προσπάθειες μετατροπής τους σε οικόπεδα.

Μια τέτοια προσπάθεια οικοπεδοποίησης ήταν αυτή του Κισσού (Ισενλί) στον Χορτιάτη. Η απόπειρα οικοπεδοποίησης ξεκινά το 1984, στην απαρχή της «ένδοξης» εποχής των περιαστικών μονοκατοικιών σε ειδυλλιακές τοποθεσίες. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Συνεταιρισμό Διπλ. Μηχανικών Μελών του Τμήμ. Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, ο οποίος έχει το 49% της εταιρίας «Κισσός», ενώ το 51% έχει ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη ως καθολικός διάδοχος της πρώην Κοινότητας Χορτιάτη. Η υπόθεση φάνηκε πως χάθηκε οριστικά για την «Κισσός», όταν το 2006 ακυρώθηκαν οι οικοδομικές άδειες, ενώ ήδη από το 1999 το ΣτΕ είχε ουσιαστικά ακυρώσει την πολεοδόμηση μέσω ΖΕΠ.

Ωστόσο, η Διοίκηση «παρέλειψε» να ακυρώσει και τυπικά το διάταγμα της ΖΕΠ. Πάνω σε αυτή την παράλειψη πάτησε ο μέχρι πρότινος «προστάτης των δασών» και νυν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης…»
η συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα:
http://www.alterthess.gr/content/se-kindyno-o-kissos-ston-hortiati-toy-petroy-kakoyroy

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: