Σχολιάστε

ΥΔΑΤΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

ONP-Elwha-River-11

Η φωτό από την ιστοσελίδα:
wilderness-society.org

Η απαίτηση για καθαρή ενέργεια έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των υδατοφραγμάτων σε όλο το κόσμο.Σήμερα ο αριθμός των φραγμάτων ξεπερνά τα 50.000 με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και την άγρια ζωή.Ακόμη και αυτή η φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας έχει τη σκοτεινή της πλευρά.
Η κατασκευή του υδατοφράγματος «Three Gorges» στον ποταμό Jang-c-tiang της Κίνας υποχρέωσε εκκατομμύρια ανθρώπων να εγκαταλείψουν τη γη τους ,που πλημμύρισε με νερό.Το φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο έθαψε ιστορικά και αρχιτεκτινικά μνημεία.Το φράγμα Xing στη Βραζιλία ,το 3ο μεγαλύτερο του κόσμου,καταστρέφει εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών.
Ωστόσο στις ΗΠΑ ο συντονισμένος αγώνας περιβαλλοντικών ομάδων,πολιτών και δικηγόρων υποχρέωσε το Κογκρέσσο να αποφασίσει την κατεδάφιση δύο φραγμάτων στον ποταμό Elwha,για το λόγο ότι το ποτάμι ανήκει κατά 80% στο Ολυμπιακό Εθνικό Πάρκο και κατά 70% στο δίκτυο διατήρησης της άγριας φύσης.
Στην Ελλάδα η εκτροπή του Αχελώου ακυρώθηκε με απόφαση του ΣτΕ,στο οποίο προσέφυγαν κάτοικοι από τη Μεσοχώρα αλλά και όλη την Ελλάδα .Αναλυτικότερα, η απόφαση 26/2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ κάνει δεκτούς τους λόγους που είχαν προβάλει οι οργανώσεις και οι φορείς που αντιτίθενται στην εκτροπή: Παραβίαση του άρθ. 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα, παραβίαση της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παραβίαση της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους και τα είδη και παραβίαση της Σύμβασης της Γρενάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή για το άρθρο:
http://wilderness-society.org/wilderness-protection-taken-really-seriously/

http://e-dromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=13956:%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CE%BF%CF%85&Itemid=48

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: