Σχολιάστε

ΣΕΙΧ ΣΟΥ,ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ:ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΖΗΤΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕΙΧ ΣΟΥ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
η φωτό από το αρχείο της Επιτροπής

Η Επιτροπη Προστασίας Σειχ Σου απηύθηνε επιστολή στους παρακάτω συνδυασμούς, που είτε διεκδικούν Δήμους όμορους του περιαστικού δάσους ,είτε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ,προκειμένου να ενημερώσουν για τις θέσεις των παρατάξεών τους ,αναφορικά με τον χαρακτηρισμό του Σειχ Σου Περιφερειακού Πάρκου και τη φημολογούμενη επιβολή εισιτηρίου εισόδου.
Ακολουθεί το κείμενο της Επιστολής:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του σωματείου με την επωνυμία «Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου»
Επικοινωνία:
forestsos2009@gmail.com

Προς τους επί κεφαλής των συνδυασμών:
Για το Δήμο Θεσσαλονίκης:
Ανταρσύα,Γειτονιές σε δράση,Εντάξει,Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη,Λαική Συσπείρωση,Μένουμε Θεσσαλονίκη,Πειρατές στη Θεσσαλονίκη,Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη,Συμμαχία Πολιτών
Για το Δήμο Νεάπολης-Συκεών:
Αληλεγγύη Πολιτών,Ανανέωση Τώρα,Αύρα αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση,Λαική συσπείρωση,Νέα Αυτοδιοίκηση,
Για το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη:
Δίκτυο Ενεργών Πολιτών,Λαική Συσπείρωση Πυλαίας-Χορτιάτη,Νέο Πρόσωπο για το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη,Συνδυασμός Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη- Δύναμη Ενότητας
Για τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:
Ανταρσία στη Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά,Αλληλεγγύη Σύγχρονη Ανθρώπινη Μακεδονία,Κεντρική Μακεδονία-Περιφέρεια Πρωταθλήτρια,Πολίτες Μπροστά,Λαική Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας,Οικολογία Αλληλεγγύη,Πολίτες Μπροστά,Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα,Συμμετέχω

Θέμα: Θέσεις των συνδυασμών στα σχέδια κήρυξης του Σέιχ Σου Περιφερειακού Πάρκου και Επιβολής Εισιτηρίου Εισόδου.

Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης ,κηρυγμένο αναδασωτέο σε έκταση 30.000 στρεμμάτων και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, απουσιάζει από τις προεκλογικά προγράμματα των παρατάξεων για τους Δήμους και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ,παρότι αποτελεί πνεύμονα οξυγόνου για τη πόλη μας και αντιμετωπίζει νέες απειλές,που υπονομεύουν τον δασικό του χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα κατατέθηκε τη Παρασκευή 09/05/2014 το σχέδιο νόμου για το νέο ρυθμιστικό Θεσσαλονικης,που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον χαρακτηρισμό του Σέιχ Σου Περιφερειακού Πάρκου (σελίδα 23,παραγραφος 7δ,ι).
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ( άρθρο 5 του Ν.3937 /2011) σε μια περιοχή ,που θα χαρακτηριστεί Φυσικό Πάρκο (άρθρο 5 παρ.3 ) και μάλιστα Περιφερειακό Πάρκο (άρθρο 5 παρ.3.1) επιτρέπονται:
α)Οι λατομικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες (άρθρο 5 παρ.3 περ.στ)
β)Η δημιουργία οικισμών (άρθρο 5 παρ.3.2.περ.δ)
γ)Οι ασχολίες ,εντός των άνω οικισμών,βιολογικής γεωργίας,μεταποίησης προιόντων,τουρισμού (άρθρο 5 παρ.3.2.περ.δ)
δ)Η χωροθέτηση Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης -ΠΟΤΑ (άρθρο 5 παρ.3.2 περ..7).Χαρακτηριστικό παράδειγμα του είδους (ΠΟΤΑ) αποτελεί η λιμνοθάλασσα Γιάλοβα της Πύλου ,όπου κατασκευάστηκαν δρόμοι,πάρκινγκ,ξενοδοχεία,πολυτελείς κατοικίες,συνεδριακά κέντρα,spa,γήπεδα γκολφ.
ε)Η εγκατάσταση πάρκων για ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά (άρθρο 5 παρ.8)

Αναφορικά με την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στο Σέιχ Σου πρόσφατα δημοσιεύματα φέρουν τον απερχόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης να επαναφέρει το σενάριο επιβολής εισιτηρίου εισόδου στο δάσος ,για την κάλυψη των εξόδων διαχείρισής του.
ΕΠΕΙΔΗ με 17 αποφάσεις του το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο (ΣτΕ) επιβεβαιώνει τον αναδασωτέο χαρακτήρα του Σέιχ Σου και απαγορεύει κάθε αλλαγή χρήσης σε όλη του την έκταση.
ΕΠΕΙΔΗ κατά παγία νομολογία του Αρείου Πάγου τα δάση αποτελούν δημόσια αγαθά ,προστατευόμενα από το Σύνταγμα ,ενώ κάθε περιορισμός στην απόλαυσή τους αποτελεί προσβολή προσωπικότητας των θιγομένων πολιτών.
ΕΠΕΙΔΗ για την Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου η κήρυξη του περιαστικού δάσους ως περιφερειακού πάρκου συνιστά αλλαγή χρήσης και προορισμού του ,καταργεί τον δασικό του χαρακτήρα και το παραδίδει σε τσιμεντοποίηση,οικοπεδοποίηση και σε κάθε άλλη αστική χρήση.
ΕΠΕΙΔΗ τα δημόσια δάση ανήκουν σε όλους τους πολίτες ,στην άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα και είναι παράνομη κάθε ιδιοποίησή τους είτε από Δήμους είτε από ιδιώτες ,που θα περιορίζουν τη πρόσβαση σε αυτά με την επιβολή εισιτηρίων εισόδου.
ΕΠΕΙΔΗ αποτελεί πρόσχημα το κόστος διαχείρισης του δάσους,που ανοίγει κερκοπορτα για την ιδιωτικοποίησή του,ενώ είναι γνωστό ότι την προληπτική πυροφύλαξη εξασφαλίζουν εθελοντικές οργανώσεις και οι δασικές υπηρεσίες.
ΕΠΕΙΔΗ με την οικονομική κρίση, ολοένα και αυξανόμενος αριθμός συμπολιτών μας επισκέπτεται το δάσος για ήπιες και συμβατές με τον προορισμό του χρήσεις (πεζοπορία,ορεινή ποδηλασία και τρέξιμο) .
Ερωτώνται οι ανωτέρω συνδυασμοί,όπως νόμιμα εκπροσωπούνται,ποια θέση λαμβάνουν στο μείζον ζήτημα της υπονόμευσης/κατάργησης του δασικού χαρακτήρα του Σέιχ Σου με την κήρυξή του Περιφερειακού Πάρκου ,καθώς και για την επιβολή εισιτηρίου εισόδου ,που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕΙΧ ΣΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ»

Οι τυχόν απαντήσεις θα δημοσιευθούν σε επόμενη ανάρτηση

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: