Σχολιάστε

ΣΕΙΧ ΣΟΥ : ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
η φωτό από το αρχείο της Επιτροπής

Σε απάντηση στην επιστολή που απηύθυνε η Επιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου σε συνδυασμούς, που είτε διεκδικούν Δήμους όμορους του περιαστικού δάσους ,είτε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ,προκειμένου να ενημερώσουν για τις θέσεις των παρατάξεών τους ,αναφορικά με τον χαρακτηρισμό του Σειχ Σου Περιφερειακού Πάρκου και τη φημολογούμενη επιβολή εισιτηρίου εισόδου, ο συνδυασμός “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» -υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ,εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ
Παραμονές της αναχώρησής του από την Αθήνα και το ΥΠΕΚΑ, ο κος Καλαφάτης κατέθεσε στη διαβούλευση, στην ουσία ανακοίνωσε, την κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης παράλληλα με το πρόγραμμά του για την αλλαγή του οικολογικού και περιβαλλοντικού χάρτη της πόλης. Η κυβέρνηση μετά την απόπειρα για παράδοση των ακτών και του αιγιαλού στα στρατηγικά επιχειρηματικά συμφέροντα που ξεσήκωσε τη διεθνή κατακραυγή, επιχειρεί την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προστασίας που ισχύει για το περιαστικό δάσος –πνεύμονα πρασίνου- της Θεσσαλονίκης το Σειχ Σου, υποβιβάζοντάς το σε Περιαστικό Κήπο, καθεστώς το οποίο επιτρέπει μια σειρά από επικίνδυνες συμβατές χρήσεις και δραστηριότητες, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή του. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον δημόσιο χαρακτήρα του Σέιχ Σου, τον αυστηρά αναδασωτέο χαρακτήρα του και τη μοναδικότητα της βιοποικιλότητας που διατηρεί σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, αποτελώντας πραγματικά την αναπνοή της.
Παράλληλα, θεωρούμε εκτός οποιασδήποτε λογικής την ιδέα οικονομικής διαχείρισης της περιοχής του Σέιχ Σου, με την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στο δάσος. Τη στιγμή που στην Ευρώπη μελετώνται τρόποι και διαδικασίες για τη βιωσιμότητα των ελεύθερων ανοιχτών χώρων εντάσσοντάς τους στην πολιτιστική κληρονομιά των λαών, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα περιφράξει (;) το περιαστικό δάσος της και θα τιμολογήσει την πρόσβαση των κατοίκων στη φύση. Η επίκληση του «ευτελούς» αντιτίμου του 1 ευρώ, αποσκοπεί στην εξοικείωση με την ιδέα πληρωμής για την απόλαυση της χρήσης του δάσους, προκειμένου να γίνει ευκολότερα αποδεκτή, στη συνέχεια ,η «μακροχρόνια» ενοικίασή του σε ιδιώτες. Η εμμονή στην επιβολή εισιτηρίου εισόδου στο δάσος, εντάσσεται στη λογική ιδιωτικοποίησης των δημοσίων αγαθών (νερού, αιγιαλού, παραλίας) προς δόξα και πλούτο άπληστων κερδοσκοπικών συμφερόντων, που χωρίς αναστολές καταστρέφουν όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τις ίδιες μας τις ζωές, με τη συνέργεια του πολιτικού προσωπικού.
Η ελεύθερη πρόσβαση στη χρήση των δημοσίων αγαθών κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, ενώ ο Άρειος Πάγος θεωρεί κάθε περιορισμό στη χρήση τους προσβολή προσωπικότητας, που γεννά αξίωση για αποζημίωση.Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική!
Η Επιτροπή Προστασίας του Σειχ Σου μας κάνει υπερήφανους για τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και προωθεί στην πόλη και θα μας βρει συμπαραστάτες της σε κάθε περίπτωση που απαιτείται συστράτευση για την απόκρουση παρόντων και μελλοντικών απειλών.
Με εκτίμηση

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης -Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: