Σχολιάστε

ΕΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ

d7b6772d84013022376cfa852f2f8ebbΔίπλα σε αυτό το Μυθικό βουνό λοιπόν, στην ομορφότερη, στην διαχρονικά ιερότερη και ίσως στην πλέον ιστορική περιοχή της Πιερίας δεσπόζουν επιβλητικά τα Πιερια Ορη. Ο Δήμαρχος Πέτρας και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγνοώντας, συζητάνε και είναι έτοιμοι να συναινέσουν να γίνει μεγάλο βιομηχανικό «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ». Στην καρδια των Πιερίων σε υψ 1710μ στην Κορυφή Πέντε Πύργοι την πλέον επισκέψη κορυφή των Πιερίων. Εκατό τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας με τρία μέτρα ύψος μόνο θα είναι οι βάσεις που θα στηθούν τα ελικοφόρα αντικείμενα. Με ύψος που θα πλησιάζει τα 100μ. και φτερά των 60μ. που όταν σπάνε αλίμονο σε όποιον βρεθεί στο δρόμο τους. Φυσικά το κόστος επισκευής είναι τεράστιο, ώστε το αιολικό πάρκο σύντομα ίσως να μετατραπεί σε ατέλειωτο νεκροταφείο επί της κορυφογραμμής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Γραψαμε τότε στη περιοδική έκδοση του ΕΟΣ Κατερίνης ‘ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ» 2ο Τρίμηνο του 2010
Ετσι ξεκινησε το κακό με τις ευλογίες του τοτε Δημαρχου Μάκη Παπαδημητρίου .
ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Από τους μυθικούς χρόνους ο Όλυμπος και τα Πιέρια είναι από τα πιο γνωστά βουνά της Ελλάδας και αναμφισβήτητα ο Ολυμπος θεωρείται και από τα ωραιότερα του κόσμου.
Δίπλα σε αυτό το Μυθικό βουνό λοιπόν, στην ομορφότερη, στην διαχρονικά ιερότερη και ίσως στην πλέον ιστορική περιοχή της Πιερίας δεσπόζουν επιβλητικά τα Πιερια Ορη. Ο Δήμαρχος Πέτρας και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγνοώντας, συζητάνε και είναι έτοιμοι να συναινέσουν να γίνει μεγάλο βιομηχανικό «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ». Στην καρδια των Πιερίων σε υψ 1710μ στην Κορυφή Πέντε Πύργοι την πλέον επισκέψη κορυφή των Πιερίων. Εκατό τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας με τρία μέτρα ύψος μόνο θα είναι οι βάσεις που θα στηθούν τα ελικοφόρα αντικείμενα. Με ύψος που θα πλησιάζει τα 100μ. και φτερά των 60μ. που όταν σπάνε αλίμονο σε όποιον βρεθεί στο δρόμο τους. Φυσικά το κόστος επισκευής είναι τεράστιο, ώστε το αιολικό πάρκο σύντομα ίσως να μετατραπεί σε ατέλειωτο νεκροταφείο επί της κορυφογραμμής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Είναι ένας καθαρά βιομηχανικός χώρος αποτελούμενος από τερατώδεις ανεμογεννήτριες με πυλώνες, ύψους 50-75 μέτρα με πτερωτή (έλικες) διαμέτρου 40μ. και με τελικό ύψος που φτάνει στα 70-95μ., όσο δηλαδή ένας ψηλός λόφος. Οι ανεμογεννήτριες θα συνδέονται με δρόμους συνολικού μήκους 15 χλμ. περίπου, απαραίτητο για τη διέλευση βαρέων οχημάτων. Σε κάθε ανεμογεννήτρια θα υπάρχει υποσταθμός για τη μεταφορά ρεύματος στον κεντρικό σταθμό και από εκεί δίκτυα υψηλής τάσης και που πυλώνες που θα φεύγουν για να συνδεθούν με τα κεντρικά δίκτυα της ΔΕΗ.
Επιπλέον στο χώρο θα γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις, ώστε να τον παραμορφώσουν καθοριστικά. Και ο θόρυβος (βόμβος) είναι αισθητά ενοχλητικός και σε απόσταση 800μ.
Αυτός λοιπόν ο χώρος που σίγουρα θα αποτελέσει στο μέλλον πόλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής καταστρέφεται. ΜΟΝΟ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ ΚΑΙ ΒΕΒΗΛΟΙ θα μπορούσαν να επιτελέσουν αυτό το ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ.
Για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο, στην πανίδα, χλωρίδα και στο μικροκλίμα της περιοχής οι γνώμες διίστανται και αυτό λόγω της ολιγόχρονης εφαρμογής τους. Από την διεθνή νομοθεσία απαγορεύεται η εγκατάσταση τους σε βιότοπους, περάσματα πουλιών, αρχαιολογικούς χώρους, τοπία ιδιαιτέρου κάλλους, σε κατοικημένες περιοχές (σε απόσταση 500μ.) και σε θρησκευτικά μνημεία. Οι κάτοικοι περιοχών της Αγγλίας που ζουν δίπλα σε Αιολικά Πάρκα τα ονομάζουν ΚΤΗΝΩΔΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΑΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ, ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
1.Ε.Ο.Σ Κατερίνης
2.Σ.Ε.Ο Κατερινης
3.Αερολέσχη Πιερίας
4.Πολιτιστικός Σύλλογος φτερης
5.Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός – Μορφωτικός Σύλλογος «ΛΑΖΑΙΟΙ»
6.Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Ανω Μηλιάς «Αγ. Παρασκευή»
7.Διασωστική Ομάδα Πιερίας
8.Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας
9. Εθελοντική Ομάδα Πιεριας
10.ΕΟΣ ΔΙΟΥ
11.ΕΟΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ
12.Αερολέσχη,Μακεδονία
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
1. Καταστρέφεται το έδαφος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
2. Δημιουργούνται ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
3. Δημιουργούνται πολλές φορές αλλαγή υπόγειας ροής υδάτων ή εξαφάνισή τους.
4. Προξενείται καταστροφή εδαφών, δασών και γενικότερα των βουνών από τα τσιμέντα που πέφτουν για να στερεωθούν οι πυλώνες. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζονται να πέσουνε 500 περίπου κυβ. μέτρα μπετόν.
5. Προξενούνται ρωγμές εδαφών από τους κραδασμούς.
6. Καταστρέφεται η βλάστηση στο χώρο των ανεμογεννητριών, έτσι πλήττονται και οι κτηνοτρόφοι.
7. Πολλές φορές σκοτώνονται τα πουλιά από τους έλικες που περιστρέφονται.
8. Αρκετές φορές έχει συμβεί να σπάσουν ο έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφεντονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.
9. Παρεμβάλλονται στις συχνότητες των τηλεοράσεων και γενικότερα των μέσων επικοινωνίας και δημιουργούν προβλήματα στις παρεμβολές ακόμη και σε απόσταση 10χλμ.
10. Το ύψος κάθε ανεμογεννήτριας είναι περίπου 200 πόδια, όσο μια 20 όροφη πολυκατοικία, και διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων.
11. Ο θόρυβος κάθε ανεμογεννήτριας είναι ισοδύναμος, με μιας «ντισκοτέκ» σε ένταση και είναι αντιληπτός κυρίως τις νύχτες. Υπάρχουν όμως υπέρηχοι, υπόηχοι και υπόγειοι θόρυβοι που δεν γίνονται αντιληπτοί, αλλά όμως βλάπτουν.
12. Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.
13. Κάθε μια ανεμογεννήτρια παράγει μικρή ποσότητα ρεύματος και για το λόγο αυτό για να παραχθεί μία ποσότητα 650 ΜW πρέπει να καλυφθούν 500 τ. χιλιόμετρα εδάφους με ανεμογεννήτριες.
14. Ακόμη κι αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%. Αντίθετα με την κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, που δεν μολύνει, θα μπορούσαν οι ανεμογεννήτριες να μειωθούν κατά 80.000.
15. Η τιμή του ρεύματος, όπου χρησιμοποιήθηκαν ανεμογεννήτριες, όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε από 140 έως 440% ο σε σχέση με τις τιμές συμβατικής ενέργειας.
16. Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρονιά, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν να επιδοτούνται. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις, έπαυσαν να τις συντηρούν. Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια Η.Π.Α.
17. Όπου τοποθετήθηκαν ανεμογεννήτριες, οι τιμές των ακινήτων των γύρω περιοχών έπεσαν κατακόρυφα και ο τουρισμός μειώθηκε. Από έρευνες στη Δανία διαπιστώθηκε ότι ο τουρισμός μειώθηκε κατά 40%, λόγω αυτού του προβλήματος.
18. Δεν προβλέπονται θέσεις εργασίας παρά μόνο ένας συντηρητής για κάθε σταθμό (για παρά πολλές ανεμογεννήτριες).

Τότε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος της καταστροφής το βλέπαμε αρκετά μακριά και μή εφαρμόσιμο .Τώρα όμως η απειλή πλησιάζει και δεν χωράει το δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: