Σχολιάστε

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΒΕΡΛΙΓΚΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ;

11081238_877080972331251_8201324664499357695_n

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΒΕΡΛΙΓΚΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ;;;
Αποτελώντας μία από τις ορεινές δρακόλιμνες της Πίνδου στο όρος Λάκμος ή Περιστέρι των νομών Τρικάλων και Ιωαννίνων, το σημείο που πηγάζει ο ποταμός Αχελώος σε υψόμετρο 2000 μέτρων, η δρακόλιμνη Βερλίγκα είναι μία από τις ομορφότερες και αυστηρότερα (υποτίθεται) προστατευόμενες περιοχές.
Βρίσκεται στη μέγιστη κλίμακα προστασίας τόσο σε εθνικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς αποτελεί περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ , ΖΕΠ, ΙΒΑ και εντός της Ζώνης II (πυρήνας) του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων – Περιστερίου . Φιλοξενεί τα πιο σπάνια είδη αρπαχτικών, ζώων και πουλιών αλλά και φυτών.
Το 2007 η περιοχή απειλήθηκε με καταστροφή μετά την παράνομη διάνοιξη ενός δρόμου που οι αρμόδιες αρχές όχι μόνο απλά δεν κάνανε κάτι να αποτρέψουν αυτή την διάνοιξη, όχι μόνο απλά δεν καταλάβανε αυτή την διάνοιξη αλλά χρειάστηκαν οι απανωτές καταγγελίες τόσο πολιτών όσο και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που προκαλέσανε την επέμβαση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, την ερώτηση βουλευτών τόσο στο Ελληνικό κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό, την δημοσίευση του θέματος από τον ΣΚΑΙ και πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ , ώστε μετά από τρία ολόκληρα χρόνια επιτέλους να χαρακτηριστεί ο δρόμος παράνομος!!!
Τον τελευταίο καιρό επανέρχονται σενάρια για την <> του δρόμου που ξεκινάει από το χωρίο Χαλίκη του Ασπροποτάμου και φτάνει λίγα μέτρα πριν την Δρακόλιμνη Βερλίγκα, στο παλαιό κομμάτι του δρόμου. Με βάση το Π.Δ. (ΦΕΚ 49/Δ΄/ 12-2-2009) που ορίζει ακριβώς τις χρήσεις και περιορισμούς που επιτρέπονται στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων-Περιστεριού στο Άρθρο 3 Β β 10 επιτρέπεται μόνο <> άρα οποιαδήποτε εργασία που να αποσκοπεί σε <> όπως αλλαγή γεωμετρικών χαρακτηριστικών οδοστρώματος (πλάτος, ύψος πρανών κτλ) χαλικοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις κτλ προφανώς πρέπει να εμπίπτουν στις απαγορεύσεις καθώς αποτελούν <> και όχι <>.
Από ανάρτηση στη Διαύγεια (6ΩΒΦ7ΛΡ-Ρ77) του τμήματος Περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της ΠΕ Τρικάλων με θέμα << Υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις του έργου <>>>, φαίνεται να αναφέρεται σε <> και με βάση την μελέτη του 2008 <> αναφέρονται οι εργασίες που θα γίνουν και είναι: <>. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι ο δρόμος αλλάζει τελείως χαρακτήρα κάτι που λογικά δεν επιτρέπεται με βάση το ΦΕΚ.
Τα ερωτήματα λοιπόν είναι πολλά. Γιατί είναι τόσο σημαντικό σε μία από τις πιο ευαίσθητες οικολογικά αλλά και απαράμιλλης ομορφιάς περιοχή της χώρας να γίνει βελτίωση; με δεδομένο ότι η κατάσταση του υπάρχοντος δρόμου εξυπηρετεί για τους 2-3 καλοκαιρινούς μήνες τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας και γειτονιές ολόκληρες ακόμα και μέσα στην πόλη της Καλαμπάκας να έχουν χειρότερο οδικό δίκτυο από το παραπάνω, δεν είναι οξύμωρο να σπαταλούνται πολύτιμοι πόροι;
Πως οι αρμόδιες υπηρεσίες διευκολύνοντας την πρόσβαση στην περιοχή βελτιώνοντας τον δρόμο θα ελέγξει την λαθροθηρία, την λαθροϋλοτομία και την λαθραλιεία της άγριας πέστροφας που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις; , όταν πρίν από μερικά χρόνια δεν έπεσε στην αντίληψη του ολόκληρη διάνοιξη δρόμου;
Μήπως στο μυαλό κάποιων είναι η κατασκευή ασφάλτου μέσα στην καρδία του Εθνικού Πάρκου με δεδομένο ότι οι δράστες της προηγούμενης παράνομης διάνοιξης δεν βρέθηκαν ακόμα;
Δημήτρης Καρανίκας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: