Σχολιάστε

Από την αφάνεια, στην παγκόσμια αναγνώριση

kaloni

Η σημαντική αυτή εξέλιξη στηρίζεται στη δεκαετή συστηματική δουλειά του WWF Ελλάς, που έχει ως στόχο την προστασία των ιδιαίτερα ευάλωτων στις ανθρώπινες πιέσεις, μικρών και διάσπαρτων στα νησιά πυρήνων βιοποικιλότητας που θωρακίζουν τις παράκτιες περιοχές από τη διάβρωση, αλλά εξαφανίζονται με γοργό ρυθμό.
Η δουλειά της ομάδας του WWF Ελλάς δεν ήταν εύκολη. Στην αρχή αντιμετωπίσαμε την άγνοια: το 2004, κανένας δεν ήξερε πόσοι μικροί υγρότοποι υπάρχουν στα νησιά, κενό το οποίο καλύφθηκε με οργανωμένη και επίμονη πρωτογενή έρευνα και απογραφή της κατάστασης 806 υγροτόπων σε 75 ελληνικά νησιά. Την πολύτιμη αυτή γνώση το WWF Ελλάς την έκανε δημόσιο κτήμα, μέσα από τη βάση δεδομένων στο Υγροτόπιο.
Στη συνέχεια, αντιμετωπίσαμε το θεσμικό χάσμα: η συντριπτική πλειονότητα αυτών των εξαιρετικά ευάλωτων συστημάτων δεν εντασσόταν σε κανένα προστατευτικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα υγρότοποι να χάνονται σε μια νύχτα από αποξηραντικές παρεμβάσεις ή δόμηση. Το 2011, ο νόμος 3937/2011 για τη βιοποικιλότητα συμπεριέλαβε σαφείς διατάξεις για την προστασία τους. Επίσης, ως αποτέλεσμα και της δικής μας δουλειάς και πίεσης, τον Ιούνιο του 2012 υπογράφηκε προεδρικό διάταγμα με συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και οικολογική διαχείρισή τους, το οποίο θέτει υπό τη σκέπη του νόμου 380 φυσικούς υγροτόπους σε 59 νησιά. Ταυτόχρονα, η ομάδα ανέλαβε τοπική δράση για δεκάδες περιπτώσεις παρανομιών που απείλησαν υγροτόπους σε πολλά νησιά, όπως για παράδειγμα το Έλος Παπά στην Ίο, τον καλαμιώνα Μαλίων και την εκβολή Μορώνη στην Κρήτη, το Έλος Ντίπι της Λέσβου, και πολλούς άλλους. Δείτε μέσα από αυτό το infographic όλη την πορεία δουλειάς του WWF Ελλάς από το 2004 μέχρι το 2012.
Πηγή:
http://dasarxeio.com/2015/06/09/400-5/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: