Σχολιάστε

Οι πηγές του Χορτιάτη A και Β μέρος

d48ed900e79fa9547169c26138b4cd8d_L

του Γιάννη Παπαγιάννη – Νομικού, κατοίκου Χορτιάτη ( τη μετάφραση αποσπασμάτων από γαλλικά κείμενα επιμελήθηκε η Αναστασία Κωνσταντινίδη ) .
—————–
*«..Από όλα αυτά (τα τρεχούμενα νερά) το γλυκύτερον ύδωρ ζωής είναι το ερχόμενον από το βουνό του Χορτάτζη (Χορτιάτη), νερό πόσιμον, διαυγέστατον και εις το έπακρον χωνευτικόν .. Το ύδωρ αυτό του Χορτάτζη τρέχει εις όλα τα εν τη πόλει χάνια, τα τζαμιά, τους λουτρώνας και τα μέγαρα των επιφανών. Αλλά και πόσα άλλα νερά δεν έρχονται εις την πόλιν ταύτην από τα προς δυσμάς όρη, δεν είναι όμως τόσον ωφέλιμα όπως του Χορτάτζη …» .
Από το «Οδοιπορικό» του Εβλιά Τσελεμπή, Τούρκου γεωγράφου και περιηγητή , που επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη περίπου το 1650 μ.χ. ( 1).
*Για τα «..το γλυκό νερό (του Χορτιάτη) που έρχεται στη Θεσσαλονίκη, το τουρκικό κείμενο του Εβλιά Τσελεμπή έχει τις λέξεις άμπου χαγιάτ=νερό ζωής, αθάνατο νερό (2) .
* Κατά το Χρονικόν του Ιέρακα (3) «Ορος Χορτιάτης έστι ….κείμενον υπέρ ταύτης (εν. Θεσσαλονίκης) εξού τη πόλει άριστον ύδωρ ηδύ εισρέει …» .
ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΚΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ- ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ- ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ, ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗ , ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ .
——————-
Ι. Η ύδρευση της Θεσσαλονίκης από το Χορτιάτη στο παρελθόν. Γενικά στοιχεία .
1.Στα πρώτα χρόνια της ιστορίας της Θεσσαλονίκης η ύδρευση της πόλης γινόταν από τα υπόγεια νερά . Αυτό έδινε τη δυνατότητα στις αρχές και τους κατοίκους να ανοίγουν πηγάδια στην πόλη , με αποτέλεσμα να υπάρχουν άφθονα νερά , που συνδυαζόμενα με την πλούσια βλάστηση, δημιουργούσαν ένα γραφικό τοπίο μέσα στην πόλη (4) . Ιστορική μαρτυρία για τα πηγάδια της Θεσσαλονίκης, την εποχή της Οθωμανικής κατοχής παρέχει ο Εβλιά Τσελεμπή, που επισκέφθηκε την πόλη το 1623 μ.χ. και αναφέρει (ό.π.) ότι υπήρχαν πολλά πηγάδια εκείνη την εποχή . Στην ελεύθερη απόδοση του κειμένου του Εβλιά Τσελεμπή από τον Ν. Χειλαδάκη (5) γίνεται αναφορά για 3060 πηγάδια, για τον αριθμό όμως αυτό διατηρούμε αμφιβολίες , λόγω του μικρού τότε μεγέθους της πόλης και της σχετικής περιορισμένης υπόγειας υδροφόρου λεκάνης .

Περισσότερα:
http://www.hortiatis570.gr/environment/item/77-piges-xortiati

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: