Σχολιάστε

ΟΛΥΜΠΟΣ: ΤΟ ΑΘΕΑΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.ΜΑΡΔΑ ΓΙΑ «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ»ΤΟΥ ΜΥΘΙΚΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

 

12654660_797871343650977_1003917316618787475_n

 

Οι δηλώσεις του υφυπουργού εξωτερικών Δ.Μάρδα περί κατασκευής ελικοδρομίου και 4 καταφυγίων στο οροπέδιο των Μουσών, τελεφερίκ από την πλευρά της Ελασσόνας και οικισμού στους πρόποδες του βουνού ,δεν αποτελούν αυθαίρετες προβολές προσωπικών επιθυμιών του υφυπουργού.Οπως ομολόγησε ο ίδιος σε συνέντευξή του, όλα όσα υποστηρίζει προβλέπονται από προεδρικό διάταγμα ,που οδεύει προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1938

Το προεδρικό διάταγμα του κ.Μάρδα είναι αυτό για το οποίο πανηγύριζαν τοπικές, και όχι μόνο, εφημερίδες , διότι «επί τέλους χαρακτήριζε τον Ολυμπο Εθνικό Δρυμό» .Τίποτε πιο ανακριβές.Ο Ολυμπος κηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός από το 1938 με βασιλικό διάταγμα ,που ισχύει μέχρι σήμερα (ΦΕΚ Α 248/1938) και ορίσθηκαν με αυτό δύο ζώνες προστασίας .Η πρώτη (πυρήνας) εκτείνεται από τις κορυφές μέχρι τη Μονή Αγίου Διονυσίου (πλησίον Πριονιών) Η δεύτερη (περιφερειακή) από τη Μονή μέχρι τα όρια του Δασαρχείου Πιερίας .Με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (ΦΕΚ Β 467/1985) τέθησαν αυστηρότατα μέτρα προστασίας, που αφορούσαν ολόκληρο τον εθνικό δρυμό.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ

Στις 13/9/2011 δόθηκε σε διαβούλευση σχέδιο προεδρικού διατάγματος ,με τίτλο «χαρακτηρισμός περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου ,καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών» , » .Η διαβούλευση έληξε στις 13/10/2011.http://www.opengov.gr/minenv/?p=2664

Το παραπάνω σχέδιο κατόπιν επεξεργασίας υποβλήθηκε στο Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου , ο οποίος με την υπ αριθ. 108/2015 απόφασή του, που αναρτήθηκε στη διαύγεια, αποδέχθηκε το επεξεργασμένο π.δ. προτείνοντας επί μέρους τροποποιήσεις .Η απόφαση ελήφθη από 7 μέλη σε σύνολο 11 μελών ,εκ των οποίων τα 3 ήταν απόντα και το ένα αποχώρησε.

Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης,διορίζεται από τον υπουργό περιβάλλοντος , αποτελείται από 11 μέλη και συγκεκριμένα από: ένα ειδικό επιστήμονα, , ένα εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης,ένα εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, ένα εκπρόσωπο του ΥΠΕΚΑ,ένα εκπρόσωπο του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης,ένα εκπρόσωπο της Ενωσης Περιφερειών,ένα του υπουργείου οικονομικών,ένα εκπρόσωπο του Δήμου Δίον-Ολύμπου,ένα εκπρόσωπο του Δήμου Ελασσόνας,, δύο εκπροσώπους ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

https://diavgeia.gov.gr/…/60%CE%A9046%CE%A88%CE%92%CE%A0-%C…

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ -ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Με το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος, όπως αναρτήθηκε στη διαύγεια :

1.- Στην Α Ζώνη :

– Μειώνεται η έκταση της περιοχής απόλυτης προστασίας..Διότι ενώ σήμερα ο πυρήνας του Εθνικού δρυμού έχει έκταση 39.330 στρέμματα (β.δ.1938) , με το σχέδιο πδ στην Α Ζώνη εντάσσονται 34.900 στρέμματα .
– Η ζώνη Α -που χαρακτηρίζεται ως απολύτου προστασίας- συνορεύει με τη Γ Ζώνη ,στην οποία επιτρέπεται σωρεία χρήσεων και επεμβάσεων.
-Απαγορεύεται η πρόσβαση των πολιτών

2.-Στη Β Ζώνη:

που περιλαμβάνει τις κορυφές,το Οροπέδιο των Μουσών ,το μονοπάτι Ε4,τα καταφύγια Κάκκαλος,Γιώσος Αποστολίδης,Ζολώτας,τη καλύβα Χρηστάκη και την αυθαίρετη επέκτασή της

-επιτρέπεται ,ό,τι και στη Α ζώνη και επί πλέον :
– H κατασκευή καταφυγίων
– Η κυκλοφορία τροχοφόρων καθώς και η συντήρηση του υφιστάμενου οδικού δικτύου ,χωρίς να ορίζεται ότι το οδικό δίκτυο πρέπει να είναι και νόμιμο
– Η μελισσοκομία
– Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ΑΠΕ μέχρι 10 KW στις υπάρχουσες υποδομές, χωρίς να ορίζεται ρητά, ότι αυτές οι υποδομές θα πρέπει να είναι και νόμιμες.
-Απαγορεύεται η διανυκτέρευση

3.-. Στη Γ Ζώνη :

που περιλαμβάνει τα καταφύγια Κρεββάτια, Πετρόστρουγγα,Κορομηλιά ,Σταυρός,και τμήμα του ρέματος της Ορλιάς

-επιτρέπεται ,ό,τι και στις ζώνες Α και Β και επί πλέον:
– η επέκταση οικισμών για στεγαστικές και τουριστικές ανάγκες
– ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος αναβατήρα (λιφτ) ή η δημιουργία νέου
– η βόσκηση
– η γεωργία
– η κατασκευή γεωργικών αποθηκών
– η συλλογή και μεταφορά καυσόξυλων
– η κατασκευή κτιρίων μέχρι 25 τ,μ, ,για την πώληση τοπικών προϊόντων,
– η βελτίωση και εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου, των δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης, χωρίς να ορίζεται ότι αυτά θα πρέπει να είναι υφιστάμενα και νόμιμα.
– η άθληση, χωρίς να διασαφηνίζεται το είδος της άθλησης, με κίνδυνο καταχρήσεων στην ερμηνεία του όρου (χιονοδρομικά κέντρα, γήπεδα γκολφ, τένις, πισίνες, κ.λ.π.)
– Επιτρέπονται στη Γ Ζώνη οι επεμβάσεις και δραστηριότητες της Δ ζώνης , για τις εκτάσεις, που θα χαρακτηρίζονται μη δασικές,δηλ.ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων,δόμηση,επέκταση δικτύων,μονάδες μεταποίησης,εργαστήρια,ξυλουργεία,τυροκομεία,θεματικά πάρκα,πτηνοτροφεία,κυνήγι

4. Στη Δ ζώνη :

που περιλαμβάνει κορυφές μέχρι 2500 μέτρα και το καταφύγιο του ΚΕΟΑΧ στα 1850 μέτρα,

-επιτρέπεται , ό,τι και στις Α,Β,Γ ζώνες και επί πλέον:

– τα τουριστικά καταλύματα Β κατηγορίας
– η δόμηση στα 10 στρέμματα, με εμβαδό κτιρίου μέχρι 200 τ.μ. και σε 4 στρέμματα κατά παρέκκλιση
– η επέκταση και εκσυγχρονισμός δικτύων αποχέτευσης, ύδρευσης, ηλεκτρικού, αλλά και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφωνικές, κτλ
– η ίδρυση εργαστηρίων τοπικών προϊόντων, ξυλουργείων, τυροκομείων,
-οι μονάδες μεταποίησης, με δόμηση 50% της επιτρεπόμενης
– τα θεματικά πάρκα
-τα πτηνοτροφεία
– το κυνήγι

Δυστυχώς,το σχέδιο προεδρικού διατάγματος προβλέπει όσες επεμβάσεις προανήγγειλε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός οικονομικών και πολύ περισσότερες ,ακολουθώντας ένα μοντέλο ανάπτυξης ,που όπου εφαρμόσθηκε κατέστρεψε το περιβάλλον και απέτυχε παταγωδώς.

Στην Ελλάδα , υπάρχει υπερπροσφορά τουριστικών χωριών και χιονοδρομικών κέντρων και η αξιοποίηση του Ολύμπου βρίσκεται στην ανάδειξη ,διεθνώς, της ανέγγιχτης φύσης του και της πολιτισμικής του ιδιαιτερότητας ,και στην ενθάρρυνση ενός ήπιου εναλλακτικού τουρισμού (πεζοπορία,ορειβασία,ορειβατικό σκι,ορεινό τρέξιμο) ,που θα είναι συμβατός με τη φύση και τον προορισμό του βουνού ,για να παραδώσουμε τον Ολυμπο στις επόμενες γενιές, ελεύθερο ,από κάθε καταστροφική,για το οικοσύστημά του,ανθρώπινη επέμβαση .

Ηδη υπάρχει πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών κατά των σχεδίων εμπορικής αξιοποίησης του Ολύμπου στο avaaz ,ενώ ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου κατέθεσαν υπομνήματα διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ και στο Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου.

Από την αποφασιστικότητά μας θα κριθεί το μέλλον του βουνού ,αλλά και η διαφύλαξη ενός τρόπου αναψυχής συμβατού με τη φύση,που βρίσκεται υπό διωγμό από τα παντός είδους μη βιώσιμα και κοντόφθαλμα επιχειρηματικά συμφέροντα

Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: